В напреднала възраст имунната защита отслабва значително, и ако пациентът е вече на 60-65 години или повече, лекарите препоръчват поставянето на ваксини за профилактика на опасни в тази възраст инфекции.

Особено препоръчително е използването на ваксини против грип, пневмонии и херпес зостер, чиито усложнения могат да доведат до хоспитализация и сериозни усложнения.

Необходимите ваксини могат да се поставят безплатно от личния лекар, но това са само тези срещу тетанус и дифтерия, които се бият на всеки 10 години.

Профилактика на грип – ваксинация

Напредналата възраст е време, когато имунитетът постепенно отслабва, развиват се хронични заболявания и метаболитни нарушения, което прави човек по-уязвим за различни инфекции.

Особено това се отнася за тежките усложнения на грип, които могат да доведат до хоспитализация, а в някои случаи и до смърт.

По данни на световната статистика, хората в напреднала възраст, над 65 години, съставляват половината от общия брой хоспитализации с диапазон и неговите усложнения.

През последните няколко грипни сезона броят хоспитализации с усложнения и тежко протичане на грип, които се падат на хората в напреднала възраст, съществено нараснаха.

Експертите казват, че ваксините против грип са най-ефективната профилактична мярка.

Много хора в напреднала възраст смятат, че грипът не е опасен, тъй като малко хора излизат от дома, рядко посещават оживените места. Но заразяването може да стане, дори в най-близкия магазин, при посещения на деца или внуци, а също и в поликлиника.

Ваксини или други методи за защита

При отчитане на факта, че хората в напреднала възраст се отнасят към рисковата група, ваксините на хора в напреднала възраст са приоритет.

Но у нас се обсъжда от следващата година да започне безплатната ваксинопрофилактика срещу грип за хора над 65 години.

Обхватът на програма е за периода 2019-2022 година.

Важно е ваксината да се постави преди началото на грипния сезон, за да формира организмът имунитет към инфекцията.

Затова е важно ваксинацията да се направи сега, ако това не е било направено по-рано.

Съвременните ваксини се понасят добре и имат малък списък с противопоказания.

Предотвратяване на пневмония

Има и ваксини, които предпазват хората в напреднала възраст от пневмококова инфекция, която включва пневмония, менингит и сепсис.

По данни на националния фонд на инфекциозните заболявания, в САЩ около 1 млн. души ежегодно се разболяват от пневмококова инфекция.

И до 7% от тях умират. Макар и пневмонията да се среща по-често, тези усложнения на инфекции като менингит и сепсис са по-опасни, са по-опасни, най-често водят до летален изход.

Експертите препоръчват пневмококова ваксинация за хора над 65 години.

Днес съществуват няколко ваксини, които предпазват от пневмония и други опасни микробни заболявания, предизвикани от кокова микрофлора.

Следва да се поговори с лекар, коя от ваксините е подходяща, къде може да се направи. За да не стане пневмонията толкова вероятна, следва ваксинацията да се прави на всеки 5 години.

Ваксините против пневмокок са ефективни.

Микробни усложнения в напреднала възраст

Някои хора в напреднала възраст погрешно смятат, че пневмонията за тях не е голям проблем. Но пневмококът се отнасят към доста разпространените възбудители, може да бъде предаден от малки деца, които идват на гости при баба и дядо.

А също и от хора, които ги заобикалят възрастните хора в тяхното ежедневие.