Какви са рисковете от социалната изолация и как да излезем от нея?

В министерството на самотата

Колкото и да е странно, днес, когато има Интернет, социални мрежи, смартфони и с няколко натискания на екрана, можем да се свържем с всеки човек от земното кълбо, проблемът със самотата става все по-сериозен.

Броят хора, смятащи се за самотни, значително нараства. Става въпрос не само за представителите на старото поколение, чиито деца и внуци са отлетели от семейното гнездо.

Едно от неотдавнашните изследвания на европейски социолози показва, че и сред младежите, активно използващи социалните мрежи и чат програми, все повече нараства усещането за самота.

Очевидно е, че разговорът по мобилния телефон и още по-малко писането по чата не могат да заменят живото общуване.

Неслучайно в Англия преди няколко години бе учредено Министерство на самотата, което се занимава с проблемите на самотните хора.

Кога животът самотника прераства в социална изолация, от какво се последва това и как да се избегнат неблагоприятните последствия?

Разболяването от рак по-лесно, а излекуването по-трудно

В рамките на наскоро проведено изследване са анализирани данни на почти 3 милиона души на различна възраст. И установили – самотата представлява допълнителен повишен риск за здравето.

Същевременно развитието на социалните връзки положително влияе на здравословното състояние и се повишават шансовете за дълголетие.

Самотата и социалната изолация са по-опасни от затлъстяването, епидемията, от които се наблюдава по цял свят. До това заключение стигат учени от щата Юта.

Техни колеги от Харвардския университет проучват данни на 2 млн. души, които от 2004 до 2008 г. са били поставени различни онкологични диагнози.

Оказва се, че наличието на партньор в двойката с 20% намалява смъртността, в сравнение с тези, които не са женени или не са омъжени.

Учените установяват, че повечето видове рак подкрепата на болния съпруг /съпруга/ може да бъде по-значима за оцеляването и за възстановяването от химиотерапията.

Алтруистите отстъпват, но печелят

Изолирайки себе си от близките, разрушавайки контактите, разкъсвайки връзките, хората се разболяват.

Фундаменталният закон се състои в това, че организмите еволюират не самостоятелно, а като системи, обединявайки се един с друг, получават повече възможности за оцеляване.