Според статистиката около 80% от случаите на гастрит протичат в хронична форма и се обострят сезонно – пролет и есен. В тази статия ние ще поговорим за причините и лечението на есенното обостряне на гастрита.

Причини за обостряне на гастрита през есента

С идването на есента актуални стават веднага няколко фактора, благоприятни за развитие на гастрит – захлажда, променя се хранителния режим, понижава се имунитета и емоционалния фон.

Събуждайки се рано сутрин и приготвяйки се за работа, ние не успяваме да закусим. За да не излизаме навън на студено, предпочитаме да закусим на компютъра със сандвичи и други „подръчни средства“.

Недостатъчната физическа активност, жаждата за топлина и слънчева светлина, преумората и стреса влияят на нашето настроение, и най-елементарният начин да го подобрим е с обилна закуска, алкохол, мазна, печена и пикантна храна. Нужни ли са още причини, за да се наруши лигавицата на стомаха? Едва ли!

Важно!

Временните диети за вредни за всички хора и още повече за тези, които са с хроничен гастрит.

Как да избегнете обострянето на есенния гастрит?

Човек, страдащ от хроничен гастрит, безпогрешно разпознава неговите симптоми – остра или дърпаща болка в горната част на корема, подуване, оригване, киселини, загуба на апетит.

За да избегнете тези неприятности, следва да се откажете от „опасните“ храни, предизвикващи обостряне на гастрит – пресен хляб, мазните видове меса, колбаси, кисели плодове и зеленчуци, мляко, алкохол на празен стомах.

За чипсовете, соленките и газираните подсладени напитки няма смисъл да се говори, тъй като вредата от тях е доказана напълно.

Какво да правите, ако гастритът се обостри?

Нормализирането на работата на стомашно-чревният тракт е възможно с помощта на диета, но за тази цел следва да узнаете типа на вашия гастрит – с повишена или с понижена киселинност.

• Ако киселинността е повишена, е необходимо да изключите храните, стимулиращи отделянето на стомашен сок и хранителни ензими – алкохол, силен чай или кафе, пикантни, пушени и мазни ястия. Постни супи, леки бульони, алкална минерална вода, пюре от зеленчуци, рибни котлети на пара - са вашите най-добри приятели.

• При гастрит с понижена киселинност лигавицата на стомаха също не трябва да се дразни. Пикантна, мазна, пушена храна, пресни бисквити, жилаво месо и всякакви продукти, които дълго се преработват от храносмилателната система, се изключват.

Вместо тях следва да се употребяват месни и рибни бульони, котлети на пара, сладко сокове, мусове от ягоди.

Полезни лекарски съвети

• Направете изследване на стомаха за инфекция с бактерията хеликобактер пилори. Днес този микроорганизъм се смята за една от главните причини за хроничен гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника.

• Оставете цигарите – това ще запази не само стомаха ви здрав, но и сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове и мозъка.

Макар че наскоро се появиха данни, че при някои заклети пушачи белите дробове остават напълно здрави, макар и след дълги години пушене, това учените си обясняват с генна мутация, която препятства увреждането на белодробната тъкан от неблагоприятното въздействие на съединенията от тютюневите изделия.

• Направете си ултразвуково изследване на черния дроб, жлъчния мехур и на панкреаса. Често гастритът е съпътстващо възпаление при други заболявания на стомашно-чревния тракт.

• Не се нервничете – хроничният стрес е пряко свързан със заболявания на стомаха, затова за лечението на гастрит лекарите назначават на болните седативни средства.