Лятото е време за строителство и за ремонти на жилищата. И това е правилно, защото именно през този период от годината е най-удобно извършването на тези дейности.

А знаете ли какви са правилата за „правилния“ ремонт? Тъй като ако го направите „неправилно“ могат да възникнат сериозни проблеми със здравето.

Учените още преди много години са отнасяли към типично жилищните заболявания туберкулозата, ревматизма и сърдечно-съдовите заболявания.

Днес списъкът вече е допълнен и с такива страшни заболявания каквито са онкологичните. Тези патологии се дължат на факта, че влошените жилищни условия понижават имунитета на човека.

Последният лесно се поддава на въздействието на вредните домашни фактори като праха, микробите, химическите изпарения на боите и балатумите или електромагнитните излъчвания на домакинските уреди.

Кога да правите ремонт?

Много важен въпрос. Обикновено всички хора започват да правят ремонти, когато жилището им загуби своя първоначален облик. И грешат! Разкъсаните тапети и олющената врата – не следва да са основната причина за ремонта.

Дори външно безупречното жилище е възможно да се замърси екологично, ако не се обновява в продължение на 5 години.

У нас съществува едно погрешно схващане, че е необходимо да се направи ремонт и обновяване на жилището при раждането на дете. Това също не съответства на действителността.

Да, разбира се, чистотата, която цари на първо време след ремонта в апартамента, е сигурна гаранция, че ще бъдете здрави. Но не трябва да забравяте, че младата майка и бебе ще вдишват вредните изпарения от строителните материали.

Поради това ремонтът е необходимо да се планира още преди забременяването на бъдещата майка, а преди раждането да се направи основно почистване на жилището.

Между впрочем, ако в семейството има малки деца, болни и роднини с отслабена имунна система, е много важно да бъдат извън жилището не само по време на ремонт, но и още минимум половин година.

Синдромът на болната сграда – за това състояние вече сме писали в Lechenie.bg. Но следва да допълним, че симптомите на този неприятен здравословен проблем възникват и при обитателите на скоро построени или ремонтирани домове. Причината за това е във все още пресните подови покрития и новите мебели, които в продължение на ½ година отделят в атмосферата вредни химически вещества.

След това те „изветряват“ и вече не причиняват голяма вреда. Всичко това е важно да се взема предвид при започване на ремонт или строителство на жилище – в първата половин година пребиваването в ремонтирано жилище е опасно.

Хигиенен сертификат

Много е важно да знаете от какво е произведен строителния материал.

Много фирми производители въпреки забраните продължават да добавят вредни промишлени отпадъци не само в синтетичните материали, лаковете и боите, но и в продуктите от естествени материали, като тухлите и бетонните блокове.

Използва се абсолютно всичко отвратително – гранулирана доменна шлака, тоест отпадъци от металургичната промишленост, летлива пепел, образуваща се от изгарянето на въглища, отпадните продукти от преработката на фосфорни руди, отпадъци от преработването на алуминий.

Всички това притежава повишена радиоактивност и е много вероятно да навреди сериозно на човешкото здраве.

Разбира се, трудно е човек да се специализира в областта на химическата промишленост, за да разпознава вредните материали.

Но и това не е нужно, тъй като е излишна и допълнително натоварваща информация. Достатъчно е да се вслушвате в препоръките на органите, регулиращи качеството на продуктите, които са предназначени за строителни и довършителни работи.