Плодовете, повишаващи кръвното налягане имат червен, оранжев, зелен цвят, именно затова хората, които страдат от хипертония не трябва да прекаляват с тях, а тези пък, които са с ниско кръвно е препоръчително да наблягат повече на тях.

Също така чаша гроздов сок – от тъмните сортове или от нар на ден помага за повишаване на кръвното налягане и за укрепване на организма на хипотониците.

Въпреки че ниското кръвно се среща по-рядко, отколкото високото, то носи не по-малко проблеми със здравето.

При понижено кръвно се наблюдава слабост, сънни разстройства, главоболие, което е свързано с ниския тонус на кръвоносните съдове.

Симптомите на хипотонията се предизвикват от бавното кръвообращение, вследствие на което към клетките и тъканите – сърце, мозък, и други жизненоважни органи, постъпва недостатъчно количество кислород и хранителни вещества. Затова и нормалното функциониране на органите се нарушава.

Ниското кръвно не е опасно, докато не се появят симптоми на увреждане на органите – световъртеж, притъмняване пред очите, припадъци, поради недостатъчно хранене на мозъка.
Кръвното налягане може да се понижи и в резултат на някои заболявания – остър панкреатит, диария, повръщане и др., които водят до понижаване на количеството кръв в организма. Също причина за ниско кръвно могат да бъдат лекарствени препарати.

В менюто на хипотониците трябва да присъстват червени, оранжеви и зелени плодове и зеленчуци. Но понякога кръвното пада неочаквано и силно.

В този случай се появява леко неразположение и световъртеж. За справяне с това състояние се препоръчва изяждането шепа фъстъци със сол или няколко филии бял хляб с масло.

• За повишаване на кръвното яжте круши, тъй като са богати на фибри, които благотворно влияят на сърдечно-съдовата и на кръвоносната система.
• Ако обичате да пиете чай, то задължително добавете в него резен лимон. Жълтият цитрус се счита за универсален плод, който е еднакво ефективен както при високо, така и при ниско кръвно налягане.

Плодовете, повишаващи кръвното – това е полезно и вкусно лекарство, редовната употреба на което помага за повишаване на кръвното и за укрепване на организма.

Доколкото хипотонията е доста сериозно и опасно заболяване, то под ръка е необходимо винаги да имате няколко плодове, които нормализират състоянието.

Кои плодове повишават кръвното налягане?

Това са най-вече богатите на растителни влакна круши, особено кората на плода, сушени плодове – кайсии, фурми.

1. Круша

Популярен плод, който обичат както децата, така и възрастните. Лечебен ефект може да се постигне само ако се консумират узрели плодове. За максимален ефект трябва да се ядат на гладно.

2. Фурми

Екзотичен плод, притежаващ сладък вкус и ароматна миризма. В състава фурмите присъстват 22 вида аминокиселини, а също и полезният за черния дроб пектин.

3. Лимон

Положително влияе на кръвоносните съдове, като прави стените им по-еластични, допринасяйки така за нормализиране на кръвното налягане.

4. Банани

Истински плод на удоволствието, притежаващ приятен вкус и аромат. Отличен антиоксидант и предотвратява развитието на инфекциозни заболявания. За вдигане на кръвното може да се употребява, както в пресен, така и в сушен вид.

5. Нар

При хипотония се препоръчва да се пие сок от нар. Вкусната напитка ефективно се бори с общото неразположение, световъртеж и слабост, които се появяват при понижено кръвно налягане.

За подобряване на състоянието трябва да се пие само натурален сок.