Много съвременни родители са твърдо убедени, че ако не ангажират своя малък ученик през ваканцията, мозъкът му ще ръждяса, а главата му ще остане пуста.

Открихме 3 причини защо това не трябва да се прави.

Причина №1

Просто се поставете на мястото на детето – готвите се за дългоочаквана отпуска.

Внимателно подбирате дрехи, инспектирате козметика и аксесоари, придирчиво разработвате програма за пътувания, мечтаете за срещи с приятели и други важни за вас събития.

Но неочаквано началникът ви поставя едно изключително неприятно условие – по време на отпуска всеки ден ще сте задължени всеки ден да изготвяте тримесечни отчети или пък да изучавате нови счетоводни програми.

Или да разработвате перспективен план за развитие на отдела за година напред. Представете си с какво настроение ще отидете да почивате.

Подобни чувства изпитва и вашето дете, когато изведнъж то осъзнава, че вместо дългоочакваната свобода и прекрасното нищоправене, то ще трябва да продължи да учи…

Нищо – освен и протест и раздразнение – вашето решение няма да предизвика у него.

Причина №2

Може би най-важното в навечерието на отдиха е осъзнаването колко ще бъде интересно и необикновено всичко, което може да се види през ваканцията. Детето ви се е настроило именно за това – и изобщо не е редно да го лишавате от така радост.

Съвместните разходки, походи, пътувания, заниманията с творчество, игри и развлечения, да, просто дългите задушевни разговори ще дадат на детето ви несъизмеримо повече, отколкото ежедневното решаване на задачи под заплаха от наказания.

И не забравяйте, че родителите също трябва да си почиват, тъй като и вие сте се уморили от собственото си бдително наблюдение.

Просто се възползвайте от случая заедно с рожбата ви да попълните запасът от положителни емоции, да наберете нови сили и нови впечатления за година напред.

Причина №3

Човешкият мозък подобно на акумулатора, също се нуждае от презареждане. Уморената от интензивната учебна година кора на главния мозък има нужда от почивка.

И такава почивка, от гледна точка на физиолозите, може да даде само рационалната организация на дневния режим, но в никакъв случай стоенето над учебниците.

Например, часовете, прекарани на чист въздух, обогатяват целия организъм, и мозъкът в частност, с кислород. Ходенето бос по трева или пясък отлично укрепва нервната система и имунитета.

Плуването, благодарение на полезния контраст в температурите , тонизира целия организъм като цяло.

Отличната храна за мозъка също – нови ярки впечатления. Колкото по-активно и разнообразно вашето дете прекарва ваканциите си, с толкова по-голяма готовност есента ще се захване с уроците.

Причина №4

Игрите са необходими на децата като въздуха, тъй като в процеса на играта се усъвършенстват всички висши умствени функции – внимание, памет, говорни способности, мислене и т.н.

Но в учебно време на съвременните ученици катастрофално не им достига времето за игра, тъй като просто нямат време за това.

Дайте на детето възможност да се наиграе на воля поне през ваканцията, и не го натоварвайте със скучни занимания. Но игрите трябва да мотивират за развитие.

Така, например, ако на детето не му върви математиката може да си поиграе на покупки. Преди да тръгнете за магазина му предложете да направи списък с покупки и да пресметне приблизителната им стойност.