Фекална инконтиненция представлява невъзможността да се контролира движението на червата, което води до неочаквано изтичане на фекалии от правото черво.

Състоянието се нарича също чревна инконтиненция. То варира от случайно изтичане на изпражненията при отделянето на газове до пълна загуба на контрол върху движенията на дебелото черво.

Най-честите причини за състоянието са диария, запек и болки в мускулите или увреждане на нервите. Мускулните и нервни увреждания е възможно да са свързани с процеса на стареене или с раждането.

Каквато и да е причината загубата на контрол върху изпразването на червата може да бъде изключително смущаващо състояние. Но човек не трябва да се страхува да обсъди проблема си с личния лекар.

За засегнатите съществуват методи за лечение, които могат да способстват за овладяването на чревните движения и за подобряване на качеството на живот.

Какви са симптомите?

Повечето хора преживяват чревна инконтиненция само при случаен пристъп на диария. Но при други се наблюдава повтарящо или хронично неовладяване на чревните движения.

Най-характерните изяви на състоянието са:

• Невъзможност за контролиране на преминаването на чревните газове или изпражнения, които могат да бъдат течни или твърди;

• Понякога състоянието е функционално, човек не може да достигне до тоалетната на време. Например правото черво е прекалено препълнено и силният позив за изхождане не може да бъде овладян.

Чревната инконтиненция може да бъде придружена и от други проблеми като например:

• Диария;
• Запек;
• Газове и подуване на корема;

Какви са причините?

• Мускулни увреждания – увредените пръстеновидни мускули в края на правото черво, могат да направят много трудно правилното задържане на фецеса. Това увреждане е възможно да се случи по време на раждане, особено ако е извършена епизиотомия или бебето е извадено с форцепс

Увреждане на нервите, които усещат наличието на изпражнения в ректума или тези, които контролират аналния сфинктер. Нервното увреждане може да се дължи на постоянно напрягане при дефекация, нараняване на гръбначния мозък или инсулт.

• Запек – хроничният запек може да стане причина за формирането на маса от сухи и твърде изпражнения, които са твърде големи, за да преминат. Мускулите в тази част на дебелото черво отслабват впоследствие.

Това позволява воднисти изпражнения от по-горната част на правото черво да изтичат невъзпрепятствано . Хроничният запек също може да предизвика увреждане на нервите.

• Диария – по-твърдите изпражнения по-лесно се съхраняват в ректума от воднистите, затова диаричния фецес може да причини или да влоши чревната инконтиненция.

Намаляване на вместимостта на ректума – обикновено правото черво се разтяга, за да съхранява фецеса. Но ако неговите стени са прекалено стегнати от хирургична интервенция, лъчетерапия или възпалително заболяване на червата, то не може да се разтяга прекалено много и затова допълнителното количество изпражнения е възможно самопроизволно да изтече.

Хирургия – хирургичното лечение на разширени вени в ректума или ануса /хемороиди/, както и при по-сложни операции на тези органи, могат да доведат до мускулно и нервно увреждане, което да доведе до невъзможност за контролиране на чревните движения.

Лечение на фекална инконтиненция

Упражненията на Кегел за укрепване на мускулите на тазовото дъно, които поддържат пикочния мехур и червата, а при жените и матката, в много случаи способстват за по-добро овладяване на чревните движения.

За да изпълните упражненията на Кегел, стегнете мускулите, които използвате за контролирате потока на урината. Задръжте мускулите стегнати 3 секунди и след отпуснете 3 секунди. Повторете това движение 10 пъти.

Когато почувствате, че мускулите ви укрепват, ги задръжте свити по-дълго, докато вече успяват да правите 3 серии от по 10 повторения на упражнението.