Забързаният ден най-накрая стига до своя край, късно се прибираме у дома, но макар и уморени, гладът не ни оставя на мира.
Тази ситуация е навярно позната на всеки.
Съвременният живот изисква все повече и повече от нас, а работните дни стават все по-дълги.
И съвсем не е изненада, че можем да се позволим да вечеряме едва след 20 часа или дори по-късно.
Но за организма това не е добре, тъй като означава, че основна част от калориите, които приемаме се падат на втората половина на деня.
Това е времето, в когато не сме толкова активни, почиваме, гледаме телевизия.
Страничен ефект от подобен начин на живот е постепенно увеличаване на теглото. И особено ако късното хранене – това е мазна, тежка храна.
Храната за вечеря трябва да се състои от белтъчини и зеленчуци без скорбяла.
На обяд можем да си позволим ядки и млечнокисели храни.
А плодовете не са подходящи за вечеря.
Трябва да се има предвид, че плодовете – това са въглехидрати, които пречат на отслабването.
Богатите на белтъци храни са немазното месо, риба и морски дарове, млечни продукти, яйчен белтък.
Зеленчуците без скорбяла са хрупкащите и сочни зеленчуци – например, краставица, зеле, чушки, зелен фасул.
Ще споделим с вас няколко съвета, които ще ви помогнат да останете във форма, въпреки късното хранене.
1. Сменете местата на храненията
Ако редовно вечеряте след 20 часа, може би трябва да смените местата на обяд и вечеря.
Вечер можете да се наслаждавате на леки закуски, а обядът трябва да е по-засищащ.
Позволете си спагети, сандвич с месо и салата или по-пикантно ястие със зеленчуци.
2. Обмислете по-леки варианти
Съществува голяма разлика между домашната храна и тази от ресторанта.
Много е важно да се има предвид, че всяка храна, която поръчвате в кафето или ресторанта, заради голямо количество масла, сосове и подправки ще е с най-малко 200-300 калории повече.
Ако решите да поръчвате храна за вкъщи, по-добре обмислете по-леки варианти на менюто.
Поръчайте, например, риба или пилешко на грил със салата, а също и зеленчукови ястия.
3. Гответе предварително
Няма нищо по-лошо от това да се приберете у дома и да откриете празен хладилник.
С цел избягване на тази неприятна ситуация, гответе супи, месо и зеленчукови ястия, които можете да съхранявате в хладилник или във фризер.
Също е важно да имаме запаси от консервирани супи, бобови, риба тон или сьомга.
И поне няколко съставки за салата, които можем да превърнем в полезно и питателно ястие.
4. Замразявайте продукти
Всички знаем, че пресните храни са най-добри, но има няколко варианта на продукти, които могат да се замразят и да запазят хранителната си стойност.
Замразеното филе от сьомга, пилешкото филе и различните зеленчуци могат да се сложат във фурната и да се приготвят само за няколко минути.
Ще изядете точно най-малко 200-300 калории по-малко, отколкото ако си бяхте поръчали готова храна у дома.
5. Похапвайте повече храни, богати на белтъчини и зеленчуци
Колкото по-късно е вечерята, толкова по-лека трябва да е храната.
Яденето на тежки, богати на въглехидрати ястия късно вечер е свързано не само с трупането на килограми, но и с липсата на апетит за утрото на следващия ден.