Фруктозна непоносимост представлява хранително разстройство, при което тялото трудно усвоява и използва фруктозата и храните, които я съдържат. Лекува се чрез пълно елиминиране на фруктозата и захарозата от хранителния режим.

Съществува два вида непоносимост към фруктоза. Първият вид е наследствената непоносимост, по-известна също като фруктоземия или недоимък на ензима фруктозо-1-фосфат алдолаза, е рядко генетично разстройство на метаболизма на фруктозата поради липсата на ензима, който я разгражда алдолаза.

В резултат на това фруктозата се натрупва в черния дроб, бъбреците и тънките черва, тъй като не е в състояние да преобразува запасите си от енергия под формата на гликоген в глюкоза.

Ако не се лекува нивата на кръвната захар се понижават и се образуват вещества, които увреждат черния дроб. Наследствената непоносимост се открива трудно и за това честотата ѝ на разпространение не е известна, но се смята, че е сравнително рядка /от 1 случай на 12 000 до 1 на 58 000 души/.

Тъй като е наследствено разстройство, то се проявява през целия живот на човека. Смята се, че се дължи на отсъствието на специални епителни клетки във вътрешната чревна повърхност и поради тази причина тялото не е в състояние да абсорбира ефективно фруктозата.

Какви са симптомите?

Симптомите на двете форми на фруктозен интолеранс са стомашно-чревен дистрес, метеоризъм, подуване на корема, диария, умора, повръщане, ниско съдържание на желязо в тялото и дефицит на други хранителни вещества. Има научни доказателства, които свързват ФН с промени в настроението и депресия.

Лечение на фруктозна непоносимост

Въпреки че и двете форми на хранителното разстройство имат различни причини, те се лекуват чрез коригиране на хранителния режим.

Пълното премахване на фруктозата и захарозата от диетата е ефективно лечение само за наследствената форма на заболяването. Що се отнася до придобитата форма на , лечението също се състои в безфруктозна диета, но при някои по-леки случаи се допуска консумацията на храни съдържащи фруктоза.

Някои пациенти могат да открият праг на чувствителност за употребата на фруктоза и те могат да консумират известно количество от нея, без това да предизвиква реакция на организма.

За постигане на по-добра ефективност на лечението на наследствената форма на хранителното разстройство е нужно засегнатите редовно да посещават генетик, който да им назначи изследвания и да се консултират с диетолог за евентуални промени в режима на хранене.

Предназначението на безфруктозната диета е да се преустанови приемът на фруктоза и захароза чрез храната, за да се облекчат симптомите на хранителното разстройство.

Ползи от специалната диетата

Пълното премахване на фруктозата и захарозата от ежедневното меню води до почти незабавно подобряване на състоянието на повечето хора, страдащи от хранителното разстройство.

При ранно откриване и започване на лечението веднага след раждането, може да се поддържа добро общо здравословно състояние на новороденото. Ако не се развият сериозни чернодробни увреждания, продължителността на живота при засегнатите е нормална.

Превенция

Изключително трудно е да се поддържа безфруктозна диета, когато работата на засегнатия е свързана с пътувания и не е в състояние сам да приготвя храната си и се налага да се храни в заведения и ресторанти.

В такъв случай трябва да разговаряте с обслужващия персонал на заведението, в което ще се храните и да обясните за проблема си.

Най-добре е да запознаете със непоносимостта си към фруктоза на човека, който приготвя храната, това може да бъде главния готвач или само готвач и рядко управителя на заведението.