В опасност са хора, които са дълго в болница.

Какво е това Кандида Аурис

Кандида Аурис, или златиста кандида – това е гъбичка от вида Кандида, към която се отнася провокаторът на млечницата Кандида Албиканс.

Здрави хора почти не развиват такава инфекция, но при хоспитализираните и тези с отслабен имунитет предизвиква смъртоносна и опасна инфекция, която трудно се поддава на лечение.

Кандида Аурис в миналото не се е срещала много често, но за последните няколко години заболеваемостта в САЩ на практика се е удвоила.

Ако доскоро случаите на Кандидоза възниквали само в големи мегаполиси като Ню Йорк, то сега провокатор на практика се открива в половината от щатите. Проблемът е в това, че гъбичката престана да реагира на обичайната терапия, затова и здравните власти започнаха да бият тревога.

У нас гъбичката за първи път е установена през 2016 г. За щастие, оттогава са се срещали само единични случаи.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести у нас засега не са изолирани щамове на Кандида, които да са резистентни към средства за дезинфекция на болнични заведения. Това е и причината у нас да не е имало локални епидемии от това заболяване.

Колко е опасна инфекцията, която се предизвиква от Кандида аурис

По данните на Центровете за контрол и профилактика на заболявания на САЩ, в рамките на 90 дни след заразяването със златистата Кандида умират половината от заболелите.

Причината не е само в провокаторите, но и в това, че са се разболели вече не много здрави хора. Затова е трудно да се каже гъбичка ли е била причината или просто ситуацията се е влошила.

Може ли Candida Auris да предизвика пандемия

Малко вероятно е, тъй като не се предава по въздушно-капков път или чрез докосвания и рядко засяга здрави хора. Освен това у нас не е разпространен устойчив щам, който атакува в САЩ. Така че към настоящия момент заплахи за човечеството няма.

Мутациите и растежът на чувствителността на гъбичките обаче предизвикват безпокойство сред учените. Предполага се, че вина за това има изписването на антибиотиците или приемането им, без да са предписани антибиотици при всякакви вирусни инфекции.

Особено много това се прояви по време на пандемията от коронавирус, когато с антибиотици се правеха опити да се избегне пневмония.

Микробите се адаптират по-бързо, отколкото фармацевтичните компании могат да произведат нови лекарства. И това е наистина опасно: възможно е да се сблъскаме с провокатор, който няма да реагира на нито едно съществуващо лекарство.

Кой рискува заразяване с Кандида Аурис

Най-често с Кандида Аурис се заразяват хора:

 • Възрастни;
 • С отслабен имунитет;
 • С хронични заболявания като диабет и рак;
 • Продължителен прием на антибиотици;
 • Неотдавна проведена операция;
 • Продължителен престой в болница;
 • С открити рани, язви и изгаряния;
 • С поставени дренажи;
 • Получена медицинска помощ, където има епидемични взривове на Кандида Аурис;

Какви симптоми на инфекция предизвиква Кандида Аурис

Симптомите често не се забелязват, затова те обикновено се появяват при човек, който е в болница с някакво сериозно заболяване. Така че диагноза може да се постави само след изследване.

Кандида Аурис предизвиква различни заболявания, например, инфектиране на рана, сепсис, ушни инфекции и други. Затова признаците могат да варират. Обикновено в такива случаи се вдига висока температура.

Как се лекуват инфекции, предизвикани от Кандида Аурис

Повечето заболявания, предизвикани от Кандида Аурис, се лекуват с противогъбични препарати – ехинокандиди. Ако кандидите се окажат устойчиви към всички известни противогъбични препарати, тогава се правят опити за лечение с комбинация от препарати във високи дози.

Какви мерки за безопасност се прилагат при откриване на Кандида Аурис

Дори след оздравяването на човек гъбичката може да остане на кожата за още известно време. Така че такива мерки е необходимо да се спазват до отрицателни изследвания за носителство.

В болница

При откриване на Кандида Аурис:

 • Заразения се настанява в отделна стая;
 • Повърхностите и медицинското оборудване се оборудват по друга схема, не както обикновено;
 • Медицинският персонал е длъжен да носи специални облекла и ръкавици;
 • Роднините и близките след излизане от стаята е препоръчително добре да си измият ръцете.