Многобройни изследвания на зъболекарите показват, че загубата на зъби в напреднала възраст може да повиши шансовете за развитие на различни опасни заболявания.

Доказа се връзката между загуба на зъби при пациенти в средна възраст и заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове, а също и деменция.

Затова е изключително важно зъбите да се запазят до дълбока старост. А за това помагат зъболекарите. Какви препоръки дават за грижа за зъбите и за хранене?

Пази зъбите от млада възраст

Вторична адентия – това е загуба на един или няколко зъба след тяхното поникване – доста често срещан проблем. И според статическите данни дебютът се пада на възраст от 35 години.

Зъболекарите напомнят, че своевременното посещение на лекар, лечението е най-добрата профилактика на загуба на зъби и многобройни заболявания на устната кухина. Една от причините за загуба на зъби е травма, но от нея зъболекарят не може да ни предпази.

Ако от самото детство човек си създаде навик да се грижат за зъбите, редовно да посещава зъболекар, то съществува голяма вероятност да запази зъбите си до дълбока старост.

Хигиена, независимо от възрастта

Пълноценната хигиенна грижа е основа за профилактика на многобройни заболявания на венците и на зъбите.

Многобройни изследвания доказват, че удовлетворителната хигиена на устната кухина, тоест правилното почистване на зъбите, езика по правилата, позволява да се понижи потребността от лечение приблизително с 80%.

Обучението на правилно почистване на зъбите, за подбиране на хигиенни средства и предмети помага зъболекарят на профилактичен преглед. Тези манипулации влизат в понятието „контролируемо почистване на зъбите”.

Зъболекарят не само показва и разказва как правилно да се почистят зъбите, на какви участъци е необходимо да се обърне внимание, но и контролира как пациентът е усвоил знанията. Въпреки разпространеното мнение тази процедура може да се провежда не само сред деца, но и в зряла възраст.

Забележителното е, че по-старите зъболекари могат да препоръчат не само стандартният метод на почистване на зъбите, но и специални, такива, които влизат в комплексно лечение на възпалителните заболявания на венците.

Малко от пациентите се замислят върху това, че средствата и предметите за хигиена трябва постоянно да се сменят, да бъдат насочени към комплексно въздействие на едни или други проблеми с устната кухина. А техният избор зависи и от възрастта.

Правила за хранене

За възникването на кариес и други заболявания на устната кухина храненето може да се разглежда като фактор за агресия и за защита едновременно.

За профилактика на кариес и възпаление на венците храненето трябва да бъде балансирано, да съдържа всички хранителни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Но не всички въглехидрати са полезни, да и сред мазнините с белтъчини могат да се намерят и храни, които способстват за развитие на кариес и други заболявания на устната кухина.

Освен качество на храните е необходимо да се обърне внимание на кратността на храненето. Гладуването и ограничаващите диети са агресивен фактор, един от предразполагащите за развитие на кариес и неговите усложнения.

Микроелементи – за никого не е тайна, че емайлът е неорганично вещество, основата на което е кариесът. Ежедневно в зъбите протича обмен – част от минералите излизат – деминерализация, но елементите от слюнката попълват недостига, и тези процеси се намират в равновесие.

Но при действие на агресивни фактори процесът на излизане на минерали преобладава над насищането. По този сценарии се развива кариес с формиране на кухина.