Диета с извара - показания и противопоказания
Полезно

Диетата с извара е ефективен способ за подобряване на здравословното състояние и за справяне с излишните килограми. Но изварата, както и всяка храна, е необходимо да се употребява разумно, да се отчитат нейните полезни и опасни свойства.

Ползите и вредата от изварата

Това е млечнокисел продукт с високо съдържание на белтъци и калций, който широко се използва в кулинарията и в лечебното хранене, благодарение на превъзходните си вкусови качества и поради факта, че лесно се усвоява от организма.

За разлика от прясното мляко или от киселото, изварата предизвиква отделянето на много по-малко количество ензими, солна киселина и стомашни сокове, затова е необичайно полезна при възпалителни заболявания на стомаха и на червата.

В изварата се съдържат голямо количество незаменими микроелементи, които участват в образуването на хемоглобина, укрепват костите, хрущялната тъкан и подобряват работата на нервната система.

• Витамини А, Е, В2, В6, В12, Р, С;
• Фолиева киселина;
• Калций, натрий, фосфор, магнезий, желязо, мед;

Но не трябва да се забравя, че натрупването на излишно количество белтък в организма се отразява неблагоприятно на бъбреците, а мазната извара увеличава количеството на холестерола в кръвта, а краткият ѝ срок на годност я превръщат в отлична среда за бързо размножаване на бактериите.

Диета с извара - показания и противопоказания

Изварата е важна част от диетичното хранене при:

• Остър и хроничен гастрит;
• Язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника;
• Хроничен холецистит;
• Затлъстяване;
• Атеросклероза и хипертония;
• Остеопороза;
• Рахит;
• Фрактури на костите;
• Захарен диабет;

За децата и възрастните хора е необходимо редовно за подобряване на състоянието на зъбите, мускулите и костите.
От изварената диета е наложително да се въздържат от хора с непоносимост към лактоза, дисбактериоза, подагра, бъбречно-каменна болест, пиелонефрит, цистит и други хронични заболявания на бъбреците.

Изварената монодиета

Една от най-сложните диети за бързо отслабване, която е с продължителност не повече от 3 дни и позволява свалянето на до 1 килограм на денонощие.

Но всичко, което е позволено да се изяде в рамките на 24 часа е 300 грама обезмаслена извара. Всякакви добавки – сметана, мед, сушени плодове и кисело мляко с плодове, се забранява.

С този метод за отслабване бързо се извеждат от организма излишното количество течности, затова на тези, които спазват тази диета, се препоръчва да изпиват не по-малко от 2 литра течности – минерална вода, най-добре обикновена чешмяна, зелен чай, отвара от шипки.

Важно!

При правилно хранене изварата трябва да бъде с нормална масленост – 4-5%, обезмаслените извари са непълноценни и могат да съдържат вредните примеси.

Диетични ястия с извара

От екипа на Lechenie.bg не препоръчваме да започвате монодиети, и вместо това да приведете няколко вкусни рецепти с извара.

Изварено-зеленчукова салата – нарежете на тънки филийки 2 домата, 1 червена чушка, зелен лук, копър, смесете с обезмаслена извара, сложете малко сол, за да ви стане вкусно, но не прекалявайте.

Диетична изварена запеканка – 200 грама обезмаслена извара смесете с 1 яйчен жълтък и с 1 лъжичка захар или заместител на захар. Разбъркайте до получаване на еднородна маса, сложете я във форма, намазана с масло. Изпечете на 200 градуса в рамките на 20 минути.

Омлет с извара – 200 грама обезмаслена извара се смесва с 3 яйца, 100 мл мляко, нарязва се малко копър и магданоз, подсолява се. По желание в омлета може да се добави и печено пилешко филе.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.58 103

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg