От 60-те години, когато противозачатъчните се появяват за първи път, за повечето жени те се превръщат в най-добрия метод за предпазване от бременност. Според статистиката, около 25% от жените пият хапчета за контрацепция.

Препаратите са ефективни, но съдържат хормони, които при неспазване на правила и режим на прием могат сериозно да навредят на здравето и да се отразят неблагоприятно на по-нататъшната бременност.

Едно от най-честите оплаквания на жените, които приемат редовно противозачатъчни, е гадене.

Гадене и противозачатъчни - каква е връзката

Действие на противозачатъчните

Контрацептивите под формата на таблетки съдържат прогестин и естроген, или само прогестин. Това са изкуствено създадени женски хормони.

Предпазват от бременност, като предотвратяват овулация и правят слузта на матката по-гъста. Това пречи на сперматозоидите да проникнат в яйцеклетката и да я оплодят.

Но дори и да бъде оплодена, нейното развитие ще се възпрепятства от изменената от хормоните маточна лигавица.

Освен обичайните противозачатъчни таблетки, съществуват медикаменти за екстремни случаи, след интимен контакт без предпазни средства. В тях е концентрирана по-висока доза хормони, за разлика от стандартни таблетки.

Тези противозачатъчни могат да предизвикат повече странични ефекти. Затова не трябва да се прибягва до тях без особена необходимост.

Противозачатъчни таблетки и гадене

Ако противозачатъчни и таблетки се приемат правилно, то според статистиката те са надеждни на 99%, както и при всички медикаменти и те имат странични ефекти.

Гаденето е често срещан неприятен ефект от приема на противозачатъчни. Основният виновник за това е хормонът естроген, който може да раздразни стомаха и да активизира рефлекс на повръщане.

Таблетките с голяма доза естроген, които обикновено се приемат за спешна контрацепция, най-често предизвикват дискомфорт в стомаха.

Обикновените противозачатъчни са с по-малка концентрация на този хормон и когато се приемат правилно, не предизвикват дискомфорт в стомаха. 

Спешните таблетки, съдържащи само прогестин, по-рядко дразнят стомаха, отколкото препаратите с този хормон и естроген.

Понякога гадене се появява в началния етап на курса на прием на контрацептиви. За предотвратяването му не следва да се приемат противозачатъчни таблетки на празен стомах.

В противен случай веществата в препарата могат да раздразнят стомашната лигавица. Най-добре е противозачатъчни да се приемат след вечеря или с лека закуска преди лягане.

Понякога се препоръчва 30 минути преди прием на противозачатъчни да се пият средства против киселини, които намаляват киселинността на стомашния сок. Така може да се намали раздразнението на стомаха.

Консултация с гинеколог при гадене от противозачатъчни

Преди използване на противозачатъчни е необходимо да се направи консултация с лекар, за да се уточни какви лекарства могат да се приемат против гадене.

Лекарят може да изпише рецепта за препарати, потискащи гаденето при установяване на повишена чувствителност към противозачатъчни.

Не трябва да се прекратява курса на прием на противозачатъчни само защото се е появило гадене. При отсъствие на резервен начин за предпазване от бременност е възможно зачеване.

Ако препаратът предизвиква често неприятни усещания, то оптимално решение е да се направи консултация с гинеколог, за да може да се замени в точно определен срок.

Това може да се направи след пълен курс прием на противозачатъчни с продължителност от 21-28 дни и 7-дневно прекъсване по време на менструация.

Начини за борба с гадене от противозачатъчни

Универсален начин за лечение на гадене, предизвикано от прием на хормонални противозачатъчни, не съществува. Но при спазване на някои практични съвети и домашни процедури може да се понижи чувствителността на стомаха и да се предотврати гадене:

  • 2-3 часа преди приема на таблетки е желателно да се ядат храни, които лесно се усвояват.
  • Препоръчва се въздържание от пикантна храна и продукти със силен вкус, прекомерно сладки, солени или мазни.
  • Достатъчен прием на течности в рамките на деня.
  • Веднага след хранене трябва да се избягва физическа активност.
  • При прием на таблетка или малко преди това да се изпие чаша чай с джинджифил.
  • Да се яде на малки порции, но често.
  • Периодично да се прави серия от дълбоки вдишвания и издишвания с помощта на диафрагмата.
  • По време на пристъп на гадене може да се направи масаж.

Обикновено гаденето от хормонални таблетки отшумява в рамките на 1-3 дни. Но ако това не се случи, е необходимо да се направи консултация с гинеколог.