Гастринът е хормон на стомашно-чревния тракт, повишаването на който е типично за синдрома на Золингер-Елисон. Онкомаркер за стомашно-чревни тумори – гастриноми.

Гастрин – това е?

Група белтъчни хормони, които регулират функцията на храносмилателния канал. Съществуват няколко форми на хормона, отличаващи се с дълга полипептидна верига, аминокиселинен състав и активност.

Стомашният гастрин се синтезира от G-клетките в атралната част на стомаха и дванадесетопръстника.

Значението на гастрина, синтезиран в главния мозък – хипофизата, хипоталамуса, не е известно, периферните нерви, панкреаса, не е известно.
Предшественик на гастрина е препрогастин, който се състои от 101 аминокиселини, превръща се в прогастрин, който се натрупва в гранули на лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника.

Видове стомашен гастрин – голям /Г-34/, малък – Г-17, мини – Г-14, изградени от 34-та, 17 и 14-та аминокиселина съответно.

Функции на гастрина

• Усилва секрецията на солна киселина, на пепсиноген, на вътрешния фактор в стомаха, отделянето на сок от панкреаса, инсулин, глюкагон, секретин и бикарбонати в стените на тънкото черво.
• Гастринът активира перисталтиката на стомаха и на червата;
• Повишава тонуса на сфинктера между хранопровода и стомаха – изолира хранопровода от киселата среда на стомаха;
• Стимулира кръвообращението в стената на стомаха и на червата, така изпълнява питателна функция;

Стимулатори на отделянето на гастрин

• Повишаване на киселинността на стомашния сок – понижаване на pH;
• Разширяване на стомаха от храна;
• Присъствие на аминокиселини и белтъци в стомаха – тоест изядено месо и белтъчни храни;
• Блуждаещ нерв – парасимпатикова нервна система – миризма и вкус на храната, предъвкване, преглъщане;
• Алкохол и кофеин;
• Калциеви йони в храната;
• Понижаване на нивото на глюкоза в кръвта – хипогликемия;

Освобождаването на гастрин се потиска от:

• Киселата среда в стомаха;
• Соматостатин на панкреаса;

Отделяният от клетките на стомаха и на червата гастрин попада в кръвта, преминава през черния дроб и отново достига стомашно-чревния тракт. Разрушава се от ензимите в бъбреците и в стените на червата.

Гастрином или синдром Золингер-Елисон

Това е тумор от клетките, образуващи гастрин. В 75% от случаите злокачествен, но за щастие се среща рядко – на 2-ма души на 1 милион, но при болните от язва – 1 на 1000, а при страдащите от рецидивираща язва – 1 на 50.

В 20% от случаите заболяването е свързано със синдром на множествена ендокринна неоплазия.

Симптоми на гастрином

• В резултат на постоянна стимулация от образуванието се повишават нивата на солната киселина в стомаха, което е причина за повторни пристъпи на язвена болест на стомаха, или на дванадесетопръстника;
• Диарията е сред задължителните симптоми на гастринома;
• Болка в областта на стомаха и на червата;
• Пробождания в стената на стомаха и на червата;

Диагностика

Възможна е въз основа на изследване на кръвта за гастрин.

Ако нивата му надвишат 1000 пикограма на милилитър – диагнозата е достоверна, ако пък е в границите на 200-1000 пикограма на милилитър – следва изследването да се повтори или да се назначи стимулиращ секрецията тест. При ниво до 200 пг/мл диагнозата е малко вероятна.

Най-честата локализация на гастринома е панкреаса, дванадесетопръстника и жлъчните пътища.

Формира метастази в черния дроб.
В 80% от случаите гастриномът се разполага в т.нар. „триъгълник на гастринома“, който образуват панкреаса, дванадесетопръстника и мястото на съединяване на пикочния и общия бъбречен проток.

Изследване на гастрин се назначава при:

• Неподдаваща се на лечение язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника;
• Съмнителни резултати от гастроскопията с видими изменения на лигавицата на тънкото черво;