Мащабно проучване, проведено през последните десетина години показва връзка между редовната консумация на диетични газирани напитки и преждевременната смъртност при жените. Проучването показва, че смъртността се повишава с приблизително 50%, а опасността от инфаркт - със стряскащите 30%! За основен виновник се считат тези диетични напитки, които съдържат аспартам.

Аспартам рисковеПроучването се счита за едно от най-мащабните от този сорт до сега. Приблизителното число на взелите участие е около 60 000, а резултатите са обявени официално пред Американската колегия по кардиология. Това е първото толкова сериозно проучване до сега, обръщащо внимание на токсичното въздействие на аспартама върху човешкото тяло.

Учени от университета в Айова достигнали до извода, че жените след менопауза, които не консумират диетични напитки съдържащи аспартам са с 50% по-малко застрашени от фатални кардиологични състояния в сравнение с онези, които изпиват по една или две такива напитки на ежедневна база.

Средната възраст на дамите взели участие в проучването била 62,8 години и всички те били без досегашни данни за сърдечно съдови проблеми. В заключение доктор Анкур Виас от университета в Айова е категоричен: “Нашето проучване показва зависимост между смъртността и прекомерната консумация на диетични напитки”.

Въпреки своята сериозност, въпросното проучване отнася и не малко критика. Според мнозина това проучване не представя точни данни, защото в редица случаи дамите, които пият този тип напитки, водят и нездравословен начин на живот, не рядко съпроводен с тютюнопушене и наднормено тегло. Кой е прав и кой не - трудно е да се прецени.

Аспартамът е невротоксин.

Аспартамът е вид подсладител. Той се произвежда в лабораторни условия. Резултат е от ферментацията на специфични генномодифицирани бактерии и просто казано произлиза от изпражненията на тези бактерии.

Поет чрез различни видове диетични напитки, аспартамът попада в тялото, където се разпада на различни вещества като например метанол и формалдехид. По време на храносмилателните процеси последният се окислява, превръщайки се в така наречената “мравчена киселина”, която от своя страна има доказано токсичен ефект при тестове с животни. Какво да кажем обаче за метанола, който е дори още по-опасен?

Доктор Удроу Монте, пенсиониран учен от щатския университет в Аризона, обяснява, че метанолът, включително и този, който поемаме чрез напитки съдържащи аспартам, може да се окаже един от причинителите на редица опасни заболявания като аутизъм, рак, множествена склероза и много други заболявания.

Пиене на аспартамКакто вече споменахме по-рано, едно от веществата, които се получават при разпадането на аспартама, е метанол. Според доктор Монте метанолът е особено опасен за хората, много повече, отколкото е за други бозайници. Той бързо се трансформира до формалдехид и се абсорбира от храносмилателната система. Според доктор Монте формалдехидът е не по-малко канцерогенен от вещества като азбест и плутоний.

Според учения модерният начин на живот и хранене са станали причина за поемането на големи количества аспартам, а чрез него и на метанол, като именно това е причината за нарастването на така наречените болести на съвременната цивилизация.

Освен чрез консумацията на аспартам, както и чрез консумирането на някои консервирани плодове, зеленчуци и сокове, друг опасен източник на метанол е цигареният дим. Последният е считан за един от основните виновници за редица заболявания като атеросклероза, множествена склероза, Алцхаймер, ревматоиден артрит и редица други заболявания.

Според учения, консумацията на напитки, които съдържат аспартам, значително допринася за риска от заболявания като рак на гърдата и множествена склероза и това е очевидно във всички страни, където е позволено да се продават на пазара храни и напитки съдържащи аспартам.

Аспартамът често се свързва с редица неврологични проблеми, въпреки многобройните уверения, че всъщност изобщо не е опасен. Все пак нека не забравяме, че и редица други вещества, като живакът например, често се наричат “безопасни”.

Не малко на брой проучвания са открили връзка между консумацията на аспартам от диетични напитки и проблеми като замъглено зрение, неврологични проблеми и други. В редица случаи на мигренозни състояния, безпричинно главоболие, безсъние, световъртеж, депресия и дори загуба на паметта е доказана връзка с консумацията на напитки съдържащи аспартам.

Тези плашещи данни показват колко е голяма нуждата да се проведат допълнителни многобройни проучвания с акцент върху консумацията на аспартам с диетичните напитки. Най-фрапиращото от всичко е, че въпросните диетични напитки не само не подпомагат отслабването, но тъкмо обратното - в редица случаи се свързват по-скоро със затлъстяването и акумулирането на наднормено тегло.