Буквално след няколко месеца отново ще се сблъскаме с опасния грипен вирус. Отново ще се притесняваме за своето здраве и за това на най-близките ни.

Това се случва всяка година – сезонното повишаване на заболеваемостта е неизбежно. Но е по силите ни да защитим себе си и своите деца от опасния враг, като обърнем внимание на профилактиката.

Профилактика на грип при деца – какво е на първо място?

По данни на СЗО почетното първо място по профилактика на грип заема ваксинацията. Грипът е толкова заразен, че е трудно да се предпазим от него, когато до него има източник на инфекции.

Невинаги работи и правилото по-далеч да се стои от заразно болните. Проблемът е, че болният е заразен още преди появата на първите симптоми, когато и той, и околните го смятат за здрав.

На второ място е елементарното миене на ръцете. Може и болният вече да го няма в помещението, но и грипните вируси да останат. При кихане и кашляне пръските слюнка се разнасят много далеч.

Опасни вируси се отлагат по околните предмети, дръжките на вратите и могат да попаднат в организма на здрав човек, като го заразяват.

Какво още предпазва от грип? Изолация – вирусът толкова бързо се разпространява из планетата, че това придвижване само да се сравни със самолет от гражданската авиация.

Именно чрез самолети и пасажери вирусът попада от един континент на друг.

Можем да не излизаме от дома от ноември до края на февруари, да не пускаме никого на гости и за всеки случай по цял ден да дезинфекцираме помещението. Но кой може да прекара така повече от 4 месеца.

Как да предпазим от грип кърмачета, деца в предучилищна възраст и ученици?

Бебетата под 6 месеца не трябва да се ваксинират, но намаляването на риска от разболяване е възможен. За тази цел е необходимо да се спазват няколко важни правила:

  • Старайте се, колкото се може по-дълго да кърмите детето;
  • Ваксинирайте се против грип всичко около него, включително и кърмещата майка;
  • Не посещавайте места, където се струпват хора – избягвайте пътуването в обществен транспорт с малкото, не ходете в мола с него;

Детето над 6 месеца може да се ваксинира против грип. Но преди първата година малко успяват да го направят. Първо, ваксинацията на бебета се прави 2 пъти с интервал от месец. Второ, не на всички мъници са направени ваксините по график, и родителите се стараят първо да приключат със задължителната ваксинация.

Ако не се ваксинира кърмаче срещу грип, то трябва просто да спазват горните препоръки за профилактика на болестта.

Децата в предучилищна и училищна възраст трябва да се ваксинират при липса на противопоказания за ваксинация. Сред малчуганите в предучилищна възраст трябва да се ваксинират тези, които посещават детска градина и различни кръжоци.

Грип при тийнейджъри – леко ли протича?

Истина ли е, че тийнейджърите понасят грип по-леко, отколкото по-малките деца. Невинаги, проблемът е, че вече порасналите деца не бързат за болница, не обичат да се лекуват и трудно спазват предписаните препоръки.

Много се боят да пропуснат материала в училище и контролните, прекарват заболяването на крака, заразяват своите съученици и приятели. Родителите невинаги успяват да проконтролират дали детето си е изпило лекарството.

След прекаран грип тийнейджъри и младежи дълго идват на себе си. Няколко седмици ги безпокоят умора, възможен е и депресивен синдром.