НЕ, брейнстормингът съвсем не е задължителен.

Как да открием така желаното от нас вдъхновение

Участвайте в маратон или в конкурс, обзаложете се с познати за нещо, например, какво дали ще е слънчево или снежно на Коледа или сами си установете крайни срокове и правила. Така се събужда хазартния нюх, а едновременно с това и вдъхновението.

В условията на ограничено време няма да ни разсейва вътрешният критик, а така работата, творчеството и вътрешния критик или измислянето на нови идеи става много по-лесно.

В социалните мрежи и по блоговете се провеждат множество конкурси и предизвикателства, които помагат да станем по-добри, да свалим излишни килограми, да подобрим своите творчески или професионални навици, а понякога и да се спечелят подаръци.

Съществуват и състезания за тези, които рисуват, и за тези, които пишат. А също и за хората, които искат да спортуват, да научат чужд език, да поработят над взаимоотношенията си с околните и с половинката.

Това е доста популярен формат, достатъчно е да се потърси малко – и задължително ще намерим изпитанието, които ни е по душа. А ако не открием такова, то да го измислим сами.

Рисувайте кръгове

Точно така. Трябва ни тетрадка с бели листове, няколко разноцветни молива или флумастери и да рисуваме.

Рисувайте на хартията, без да се интересувате какво ще се получи. Можем да си затворим очите, ако така ни харесва.

Когато поискаме, можем да използваме флумастер с друг цвят, няма необходимост да спазваме никакви правила.

Резултатът ще е доста хаотична и абстрактна картинка, състояща се от линии и геометрични фигури.

Понякога това ще е нещо красиво и необичайно, а друг път просто детска драсканица. Но резултатът не е важен, от значение е самият процес.

Тази своеобразна медитация на хартия се нарича неврографика, и помага да подредим мислите си, да събудим вдъхновението, да се справим със страховете си и да се настроим за работа.

Да се престорим на някого другиго

Тази техника се предлага в книгата „Пътят към художника”. В нея се препоръчва да разпишем какви бихме искали да станем, но и така не сме се решили, и буквално да изживеем живота на мечтите си

Мечтали сте да станете модел? Подберете си подходящи дрехи, отидете на фризьор и гримьор и си поръчайте фотосесия.

Мислели ли сте си да откриете сладкарски цех? Съберете рецепти, пригответе и снимайте тортите.

Мечтали сте да пишете сценарии? Тогава още сега можете да измислите интересна история, докато сте на компютъра и да я оформите като текст.

Дори ако основната ви дейност по никакъв начин не е свързана нито с торти, нито с модния бранш, то тези игри могат да ви вдъхновят и да ви подарят интересни идеи и открития. А ако не, това ще е най-малкото забавно.

Поставете си ясни цели

Къде може да е вдъхновението тук – загадъчен и неконтролируем – и къде е скучното и безинтересно планиране. Всъщност тези две сфери се съчетават.

За да навлезем в състояние на поток, задължително трябва да си поставим ясни цели.

Целта трябва да бъде достижима и конкретна, но доста трудна – за да не загубим интерес към работата.

Основната задача трябва да се раздели на междинни. За всеки етап трябва да се измисли критерий за оценка – как да разберем, че резултатът е постигнат.

Важно е да не забравяме да разписваме целите и задачите и да си съставяме подробен план за тяхното достигане.

И тогава ще разполагаме с нагледно доказателство, че работата върви, а ние прогресираме – своеобразна обратна връзка от самите себе си.

Тази пътна карта ще поддържа ентусиазма ни и няма да ни позволи да загубим вдъхновение.

По-добре да не търсим вдъхновението

Когато размишляваме над задачи или измисляме идеи, най-много очакваме момента на яркото озарение – инсайт, лампичка, която ни светва в ума и ни подсказва подходящото решение.

Преди това да се случи, трябва да се запознаем с проблема и да изчакаме, докато мине своеобразния инкубационния период. Докато цялата информация се уталожи, мозъкът я обработва и дава решение.

И ако наистина желаем да дочакаме озарението, то по време на този период трябва напълно да се изключим от задачата и да се заемем с нещо друго. Да не мислим по въпроса, да не правим брейнсторминги, да не се съветваме с колеги и приятели. Просто да забравим.