Хек, познат също с названието „мерлуза“, е вид морска риба, обитаваща дълбочина от 100 и 1000 метра, принадлежаща към семейство Мерлузови, разред Трескоподобни. ;

Средната дължина на тялото на тази риба е от 2 до 3 кг. Месото на хека е по-крехко и по-мазно от това на треската, като филето лесно се отделя от костите. То се използва като диетична храна и много добре се усвоява от организма.

В европейските държави мерлузата отдавна е призната за най-добрия представител на разред Трескоподобни, поради високите ѝ хранителни качества и ниското съдържание на мазнини в нейното месо.

Хранителна стойност

Филето на хека преимуществено се състои от белтъчини /16.6 грама на 100 грама/. Мазнините в 100 грама месо от тази риба са само 2.2 грама. При това мерлузата съдържа наситени мастни киселини 0.6 мг, голямо количество калий – 335 мг, фосфор – 240 мг, сяра – 200 мг, хлор – 165 мг, натрий – 75 мг, магнезий – 35 мг и калций – 30 мг.

Съдържанието на витамините А, Е, С, РР, В1, В2, В6, В9, а също и на желязо, мед, манган, кобалт и йод, прави месото на тази риба незаменим елемент от лечебното хранене.

Тъй като енергийната стойност на суровото филе от хек е 86 килокалории, то използването му при спазването на диети за отслабване, е не само допустимо, но и дори желателно.

Калоричността на тази риба, когато се свари в малко количество вода, се повишава до 95 килокалории. Маринованият хек съдържа 117 килокалории, а в лека майонеза до 121 килокалории.

Когато филето на мерлузата се запържи в растително масло и тесто /брашно, мляко, яйце, сол/ придобива енергийна стойност от 204 килокалории.

Полезни свойства на месото от хек

Ползите за здравето от тази риба са добре проучени. Белтъчните влакна в нея лесно се разграждат в храносмилателната система и почти напълно се усвояват от организма, благоприятствайки по този начин регенерацията на тъканите.

Витамините, макро и микроелементите, влизащи в състава на месото на мерлузата регулират функцията на храносмилателната система, спомагат за нормалната обмяна на веществата и като цяло благотворно се отразяват на здравето.

Приложение в медицината

В медицината хекът се използва в качеството на основен елемент при спазването на лечебна диета.

Поради липсата на груби хранителни влакна, малкото съдържание на мазнини, богатият минерален и витаминен състав, месото на мерлузата се прилага широко като лечебна храна за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, хормонални нарушения.

Също така е препоръчително при възстановяване от прекарани инфекциозни заболявания.

Поради високото съдържание на рибофлавин, фолиева и аскорбинова киселина лекарите препоръчват редовно да се приготвят ястия с хек за деца и хора в напреднала възраст, поради факта, че тези важни хранителни компоненти, които активират обменните процеси в тъканите на главния мозък.

Освен това редовната консумация на богатото на наситени мастни киселини месо на мерлузата е отличен начин за профилактика на диабет, ракови заболявания, атеросклероза, сърдечно-съдови и неврологични заболявания.

Въздържание от употреба на тази риба лекарите препоръчват само на хора, които са в период на възстановяване след операция на вътрешните органи.

Важно е да отбележи, че в търговската мрежа хекът се предлага предимно дълбоко замразен, покрит с ледена обвивка. Методът на бързото замразяване допринася за запазването на всички хранителни и вкусови качества на тази риба и се предотвратява нейното изсушаване в процеса на съхранение.