Процесът на стареене е неизбежен, и с всяка изминала година организмът демонстрира признаци на износване на ставите, поява на бръчки, намаляване на гъвкавостта, по-бавно възстановяване след травмите, намаляване на обема на мускулна маса.

С възрастта се появяват проблеми с червата и нарушава се еластичността на артериите, патологиите на сърцето. Тези признаци могат да отразяват нарушение на структурата и загубата на колаген, един от основните структурни белтъци на тялото.

Непрекъснато се образува от киселини през целия живот, но в младостта процесите на обновяване на колагена преобладават, а с възрастта процесът на неговото разрушаване започва да доминира.

Възрастови изменения, стареене

От ранна възраст организмът използва хранителни белтъци, като ги разгражда до аминокиселини, за изграждане на структурата на собствени структурни компоненти на тялото.

Един от най-важните белтъци е колагенът. В детството и в юношеска възраст, в млада възраст обновяването на колагена протича бързо и активно, а на фона на началото на стареенето се активизира още и процесът на разрушаване на колагена.

Продължителното време за обновяване и синтез на колагена преобладава над деструктивните процеси. Но в определен период на процеса на стареене балансът се изменя, разпадът на колагена превишава неговото производство.

Ако структурни блокове за изграждане на колаген липсват, увреждането и стареенето на тъканите се усилва. Организмът ежедневно се обновява, като се използват различни хранителни вещества, особено аминокиселини и пептиди, които са основа за процеса на възстановяване на тялото.

Какво е това колаген?

30% от човешкото тяло се състои от колаген. Така се нарича белтъкът, осигуряващ целостта и основата на организма.

Колагенът поддържа гъвкавостта, еластичността и здравината на мускулите, кожата, сухожилията, структурата на косата и храносмилателния тракт. Осигурява здравина и възстановява целостта на костите, хрущялите, свързващия апарат и меките тъкани.

Колагенът се състои от множество различни аминокиселини. В организма е възприето да се разграничават няколко типа колаген, водещи за първи и трети.

Около 57% от колагена първи тип се състои от 3 аминокиселини – глицин, пролин и хидроксиполин. Сърцето се състои от приблизително 80% колаген първи тип и около 20% от трети.

Колагенът е необходим за осигуряване на структурната цялост на тялото. То започва да понижава синтезът на колаген още от 20-30 години. Това се проявява в забавено възстановяване на тялото след натоварване, поява на бръчки и проблеми със ставите.

Аминокиселини в храната – защо са важни?

Ако човек не употребява храни, богати на аминокиселини или стимулиращи синтез на колаген, сред които костен бульон, листни зеленчуци, плодове, и храни, богати на витамин С, омега-киселини, тогава естествените механизми се нарушават.

За непрекъснато обновяване на колагеновите влакна е необходимо достатъчно количество глицин, пролин, хидроксипролин и хидроксипилизин.

Глицинът е 1/3 от всички аминокиселини колаген и еластин. Изследване от пролетта на 2018 година даде ново разбиране на природата на тази аминокиселина.

Глицинът е необходим за синтез на ключовия антиоксидант – глутатион. Ако глицинът не е достатъчен, ограничава скоростта на синтез на глутатион в организма. А глутатионът е важен антиоксидант в клетките и необходим за ежедневната детоксикация.

Аминокиселината глицин е необходима за синтез на други типове тъкани и вещества в организма, сред които жлъчни соли, креатин. Помага за поддържане на качеството на съня, като участва в метаболитните процеси в мозъка.