Биотехнологичната компания Gelesis обяви за проведени успешни тестове на таблетки, предназначени за затлъстяване и наднормено тегло.

Хидрогел таблетка Plenity с увеличаващ се обем наистина помогнала за сваляне на килограмите за тези, които искали да се избавят от тях.

Таблетка с хидрогел топи излишните мазнини

В изпитванията участвали 436 доброволци. Всички те страдали от умерена форма на затлъстяване и се опитвали да свалят килограми с физическа активност и диета.

Една част от групата предложили да се възползват от капсулите Plenity, другата пък била на плацебо.

Трябвало да се приемат 3 капсули 20 минути преди хранене, които се приемали с 2 чаши вода.

Капсулите абсорбират вода увеличават обема си и така заемат до ¼ от обема на стомаха. След изпълнение на своите функции – осигуряване на насищане, водата се абсорбирала в дебелото черво, а самият гел се отделял от организма по естествен път.

Таблетките с хидрогел наистина помагали за сваляне на килограми. В хода на изследванията тези, които допълвали диета и упражнения с увеличаващата се по обем таблетка, свалили 6,4% от своето тегло.

В плацебо групата загубите съставлявали 4,40%. Използването на таблетки не предизвиквали каквито и да е сериозни странични ефекти. Добре се понасяли от тези, които ги приемали, без да изпитват какъвто и да е дискомфорт.

Хапчето с хидрогел не е вълшебно средство

Авторите на изобретението подчертават, че таблетката не е вълшебно средство, а само допълнителен помощник в борба с наднорменото тегло. Това предполага хапчетата да се пият и да се комбинират с диета и с физическо натоварване.

Хидрогел таблетка има действие сходно с това на фибрите, които също се разширяват, когато попаднат в стомаха, но е много по-щадяща за храносмилателната система.

Неразтворимите във вода фибри, които се приемат в големи количества, започват да дразнят стомаха, например, пшеничните трици, които стимулират чревната перисталка.

Но ако не се ядат умерено, могат да доведат до функционални нарушения, развитие на киселини и дори да се стигне до възпаление на стомашната лигавица - гастрит.