В Лондон успяха да открият мястото, където е погребан Джоузеф Мерик – англичанин, който влиза в историята като „човек-слон”. Заради прогресиращо от детството заболяване неговото е било покрито с ужасяващи израстъци, а костите са имали аномална форма и размер.

Каква болест може да превърне човек в подобие слон

Първите симптоми се появяват в ранна възраст – на 17 години започва да работи в цирково шоу, като демонстрира своите уродства.

С времето състоянието на мъжа се влошавало – прогресирала бронхиална астма, а също и неговото основно заболяване.

Околните се бояли от неговия облик, отказвали да му окажат каквато и да е помощ. Подслон намира в Лондонската кралска болница, където за него се грижели медицински сестри, а освен това помощ оказвал и хирургът Фредерик Тривз.

Скелетът на Мерик, който умира през април 1890 г. на 27-годишна възраст, през всички тези години се съхранява в Лондонската кралска болница. Но историята премълчава къде са погребани тленните останки.

Известно е, че смъртта на необикновения пациент настъпва, заради асфиксия – задушаване. По време на сън се опитва да легне, заради особеностите на физиологията се налагало да спи седнал, и тежката глава буквално скършила шията му. Прекъсва се гръбначния мозък и настъпва смърт.

Сега загадката на човека-слон е разкрита. Неговите останки са в безименна могила на градското гробище на Лондон. Според съхранените записи погребението е било на 24 април, а Мерик е починал на 11 април същата година.

Откритието важно за разработването на лечение

Точната диагноза на Мерик досега не е известна – според една от версиите е страдал от неврофиброматоза І-ви тип, според друга от синдром на Протей. Наименованието произхожда от древногръцко морско божество от митологията. Болестта се определя като проклятие на древногръцки бог.

Някои изследователи са на мнение, че мъжът е бил болен и от двете болести.

Откритието е много важно за по-доброто познаване на двете заболявания, които са наследствени и са вследствие на генетична мутация.

Максимално пълното им описание ще спомогне за разработване на генна терапия, която да спомогне за потискане на експресията на дефектните гени.