Хипогликемия при бременност е термин, с който се обозначава ниското ниво на кръвна захар при гестация. Това е състояние при бременност, причина за влошаване на състоянието, слабост.

Възможно е да се стигне и до загуба на съзнание при значително понижаване на стойностите на кръвна захар. Бременните, които забележат симптоми на хипогликемия или хипергликемия, трябва да се консултират със специалист и да се изключат редица заболявания.

Тревожни симптоми на хипогликемия при бременност

Хипогликемия при бременност

Проведено през 2008 г. изследване показва, че 45% от бъдещите майки с диабет тип 1 през цялата бременност получават един или повече пристъпи на хипогликемия. Това състояние най-често е възниква през 1-ви и 2-ри триместър на бременността.

Инсулинът е хормон, който контролира нивата на кръвна захар. При бременност организмът има нужда от повече инсулин, тъй като хормоналните промени възпрепятстват регулирането на нивата на кръвна захар.

Ако организмът на бременната не може да образува достатъчно количество инсулин по различни причини, то се развива гестационен диабет. Освен това, при бременност организмът реагира по-слабо на инсулина, което може да влоши ситуацията.

Тези фактори обуславят по-голяма вероятност от повишаване нивата на кръвна захар – хипергликемия. Но при много жени се развива и обратното състояние, често се редуват хипер- и хипогликемия.

Симптоми

Захар – това е енергия, при ниски концентрации се формира слабост и сънливост. При бременност е възможно формиране на други симптоми, на които е необходимо да се обръща внимание:

  • Световъртеж;
  • Главоболие;
  • Временно влошаване на зрението;
  • Промени в настроението – гняв, капризи, сълзи;
  • Повишена тревожност;
  • Жените трудно мислят ясно;
  • Ускорен пулс;
  • Пребледняване на кожата;

Симптомите на хипогликемия ще зависят от това до колко се е понижила кръвната захар и до колко е усложнено провокиращото заболяване. Някои жени усещат слабост, сънливост, други – само силен глад и лек световъртеж. При тежка хипогликемия симптоми е възможно да бъдат конвулсии, загуба на съзнание, което е доста опасно.

Диабет и други причини

Ако бременната жена забележи симптоми на хипогликемия, е необходима консултация със специалист. Тактиката на лечение и профилактиката на нежелани последствия ще зависят от точната причина за формиране на това състояние. При бременност е възможно формиране на 2 типа хипогликемия:

  • Реактивна - концентрацията на захар в кръвта се понижава за няколко часа след хранене. Това състояние често е свързано с диабет, който е бил открит преди забременяването, но това не е правило.
  • Хипогликемия на гладно – нивото на кръвна захар се понижава до критични стойности между храненията, тоест по време на гладуване. Това състояние може да е признак на редица заболявания на вътрешните органи.

Причините за ниска кръвна захар може да са много, някои от тях се определят като основни.

Захарен диабет

Диабет – основна причина за хипогликемия при бременност. Това състояние може да се развие при прием на инсулинови препарати, но на фона на непълноценно хранене, тоест дозите от хормона са твърде високи.

Хормонални и други изменения при бременност могат да доведат до развитие на хипогликемия при жени и без лекарства. Именно поради тези причини за жените с диабет е много важно строго да се придържат към диетата и да контролират нивата на кръвна захар.

Диабет на бременността 

Развитието на гестационен диабет е свързано с резистентност към инсулин, хормонални изменения и особености във функцията на вътрешните органи и обменните процеси.

Гестационният диабет също може да стане причина за ниски нива на кръвна захар, особено ако бъдещата майка приема лекарства, а храненето не е достатъчно.

Статистиката показва, че около 10% от бременните страдат от гестационен захарен диабет, но това състояние отшумява след раждането.

Сутрешно гадене

Сутрешната токсикоза е неизменна част от бременността. Хипогликемия може да се развие при жени, страдащи от гадене сутрин, които не се хранят пълноценно.

Ако наблюдаващият бременността забележи недостатъчно наддаване на килограми, а жената се оплаква от чести световъртежи, се назначават изследвания на кръвна захар.

Възможни усложнения

Развитието на диабет при бременност може да бъде свързано с по-значителни усложнения както за майката, така и за плода. Възможни са усложнения както при раждането, така и след него - майката и новороденото се нуждаят от специфичен лекарски контрол и грижа.