Холера представлява остро протичащо заболяване, причинено от инфекция на червата с бактерията Vibrio cholerae. Всяка година по света има по 3-5 млн. случая на болестта.

Инфекцията е често лека или дори без симптоми, но понякога състоянието на болния е възможно много бързо да се влоши. Приблизително в 5% от заразените развиват заболяването в тежката му форма, характеризиращо се с обилна водниста диария, повръщане и крампи на мускулите на краката.

В такива случаи бързата загуба на телесни течности води до обезводняване и шок. Без лечение смъртта може да настъпи за часове.

Бактерията Vibrio cholerae обикновено се открива във вода или храна, които са били замърсени с фекалии на заразен.

Бактериите се появяват най-често там, където питейната вода не се третира правилно или бива замърсена например поради обилни валежи или наводнения или санитарните власти не успяват да обезпечат редовен контрол върху качеството на водата.

На риск са изложени и районите, където няма изградена канализация и има подпочвени води, чието ниво особено напролет се повишава значително. А това създава предпоставки за наводняването на септичните ями и изтичането на обратните води по улиците на населените места.

Също така бактерията може да оцелее в слабосолени реки и в крайбрежни води. Консумирането на сурови морски дарове е рисковано, тъй като има описани няколко случая на заразяване с холера в САЩ след яденето на сурови морски миди уловени в Мексиканския залив.

Обикновено отнема от няколко часа до 5 дни след излагането на бактериите да предизвикат симптомите на заболяването. Най-често клиничните изяви се проявяват 2-3 дни след излагането.

Какво трябва да направите, ако подозирате, че е възможно да сте се заразили?

Незабавно трябва да потърсите лекарска помощ. От съществено значение е да бъдат възстановени в организма ви загубените при диарията течности.

Лечение на холера

Заболяването се лекува успешно с незабавната замяна на загубените от организма течности и соли. Пациентите се лекуват с перорален рехидратиращ разтвор, при който предварително пакетирана смес от захар и соли се слага във вода и се пие в големи количества.

Този разтвор се използва в целия свят за лечение на болестта. Но при по-тежките случаи течностите се заменят чрез венозното им вливане. С навременна рехидратация по-малко 1% от болните умират.

Антибиотиците като тетрациклин или доксициклин скъсяват продължителността на диарията и така загубите на течности намаляват. Ципрофлоксацин и еритромицин също могат да бъдат използвани за няколко дни. Въпреки че антибиотиците намаляват тежестта на заболяването, те не са толкова важни, колкото е рехидратацията.

Възможно ли е заразяване от друг болен вече човек?

Заболяването не се разпространява директно от човек на човек. Следователно ежедневния контакт с болен, не е свързан с риск от разболяване.

Как да се предотврати заразяване с болестта?

Рискът е излагане на бактерията е много нисък за хората, посещаващи райони, където има епидемия от заболяването, когато се спазват съвсем елементарни предпазни мерки, заразяването е малко вероятно:

Трябва да се пие само бутилирана, преварена или химически третирана вода и бутилирани или консервирани газирани напитки. Преди започване употребата на бутилирани напитки, е необходимо човек да се увери дали запечатването на бутилката не е било нарушено.
За дезифенкция на водата за пиене , трябва да вари 1 минута или да се филтрира като се добавят 2 капки белина или ½ таблетка йод на 1 литър вода.