Мечешка болест - какви заболявания може да скрива обикновената диария
Полезно

Трудно е да се намери човек, на когото никога не го болял корема.

Особено през лятото, когато за чревното разстройство има множество причини.

На вилата – зеленчуци от градината, по време на отпуската, у дома – от развалена от жегата храна. 

Но лекарите смятат, че при постоянни чревни симптоми е необходимо да се прави консултация с лекар.

Само специалист може да отличи обикновеното разстройство от първите признаци на сериозно заболяване.

Чревните възпалителни заболявания са група хронични заболявания, при които възпалението се развива в стената на червата.

Най-разпространените от тях са болестта на Крон и язвен колит.

Техните клинични проявления – болезнени усещания, слабост, диария, необяснимо отслабване, са характерни за почти всички стомашно-чревни заболявания.

Но прогнозата при възпалителни заболявания на червата е принципно различна.

Ако не се лекуват, или лечението не е правилно, това може да доведе до сериозни усложнения – кръвотечения, чревна непроходимост и дори до рак на червата.

Чревни възпалителни заболявания /ЧЗВ / в цифри и факти

300 случая на 100 000 население е честотата на заболеваемост от ВЗЧ в индустриално развитите държави.

По-висока е заболеваемостта в държавите в северните географски ширини, сред които Русия, Канада, Швеция и Великобритания.

От 1.5 до 4 пъти по-висока е заболеваемостта от ЧЗВ в големите градове, отколкото в селските райони.

Холецистит, панкретатит, синдром на раздразненото дебело черво, колит – това са заболявания, под които се маскира най-често ЧЗВ.

Пристъпи на диария по 10 пъти на денонощие може да се наблюдава при ЧЗВ.

5 милиона души по света вече имат тази диагноза, а с 10-11% всяка година се увеличава броя на пациентите.

Неудобна диагноза

Ако първоначално болките в корема, упоритите диарии, и дори кръвта в изпражненията може да се игнорира, то с времето заболяването напълно променя живота на човека.

Пациентът става като привързан за тоалетната, не може да учи нормално да работи, да пътешества, да общува с противоположния пол.

Симптомите на заболяването често са толкова нетипични и размити, че първопричината за тях може да се разбере само от подготвен лекар.

За съжаление, на първо време на всички се поставя диагноза „синдром на раздразненото дебело черво” и се назначава неправилно лечение.

За да се стигне до истинското заболяване, на пациента трябва да се назначат комплекс от скъпоструващи и неприятни изследвания – колоноскопия, интестиноскопия и т.н.

Затова от появата на първите симптоми до поставянето на диагнозата обикновено минават от 1 до 1.5 години, в най-лошия случай процесът се отлага до над 2 години.

Съвременно, но скъпо

Ако в началния стадий състоянието може да се облекчи с достъпната базова терапия, то в напреднал стадий задържането на възпалителния процес в червата под контрол е възможно само със съвременни биопрепарати.

При възпалителни заболявания на червата е необходимо постоянно лечение, без него състоянието може да се върне към първоначалното.

Пълното излекуване на възпалителните заболявания на червата, за съжаление, е невъзможно.

Това са автоимунни заболявания, причината за които е нарушение във функцията на имунитета, поради което по неведоми причини в някакъв момент започва да разрушава организма, в този случай да уврежда стената на червата.

Автоимунните заболявания могат да само да се възпрат.

Ако това не се направи, неизбежно възникват усложнения, които изискват хирургична намеса – фистули между вътрешните органи, чревна непроходимост.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.51 78

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg