Специалистите по безопасност на храните разрешават всички съмнения.
Тяхното мнение е, че плесенясалият хляб трябва да се изхвърля.
Хлябът има мека структура.
Не се препоръчва изрязване на частта с мухъл, тъй като корените на плесента – субстратния мицел лесно проникват дълбоко в такива храни.
Плесени са гъбички с видими спори на повърхността на органични субстрати и микроскопични корени вътре.
Последните се разпространяват дълбоко и са незабележими, ако се гледат с невъоръжено око.
Плесента засяга много по-голям участък от хляба, отколкото можем да видим.
Ако предпочитате да купувате нарязан, няма да е достатъчно да изхвърлите само няколко филии.
Корените на плесента се разпространяват из цялата опаковка.
И докато на хляба са расли гъбички, е възможно на него да са се заселили опасни бактерии.
Защо плесените са опасни?
Някои видове плесени са безвредни, могат да се ядат.
Най-ярките примери са френските сини сирена.
Но мухълът в хляба е опасен за здравето, тъй като е възможно да предизвика алергия и проблеми с дихателните органи.
Опасно е да се вдишват, дори и спорите на плесените.
Разваленият хляб трябва да се завие в найлонов пакет и да се изхвърли в кош с капак, за да не могат да го достигнат деца или животни.
Какво да правим с другите храни?
Омекналите плодове, месо или мармалад също трябва да се изхвърлят, ако забележите мухъл по тях.
Твърдите храни, обаче може да се изрязват.
Твърдите сирена, колбаси и зеленчуци като моркови, чушки и зеле, са с твърда структура.
В този случай корените на плесените имат нужда от повече време, за да проникнат дълбоко в продукта.
Просто изрежете разваления участък на няколко сантиметра от мухъла, докато плесените не са достигнали до вътрешната част.
Как да съхраняваме хранителните продукти?
Препоръчително е да проверяваме продуктите, които смятаме да купим.
Ако у дома установите, че няколко ягоди от кутията са развалени, няма смисъл да ги изхвърляте всичките.
Достатъчно е да пратите на боклука само плесенясалите, а останалите – да измиете.
Най-добре е всички продукти да си прибират в хладилника, веднага след закупуване, който пък трябва да се почиства основно поне веднъж на няколко месеца.
Министерството на здравеопазването на САЩ разработи специално приложение, което проследява срока на годност на закупените продукти.
Спорите на плесените са много хитри и лесно се адаптират.
Предпочитат топла и влажна среда, но могат да се появят навсякъде.
Старайте се поне веднъж седмично да преглеждате какво ви е останало в хладилника, за да се избавите навреме от плъзналите опасни бактерии и спори.
Зърното и ядките – най-чести източници на микотоксини
Важен факт е свойството на някои видове плесени да образуват микотоксини.
Най-добре проученият от тях е алфатоксинът, вещество, което предизвиква рак.
В изявление на американският регулатор на храните и лекарствата се твърди, че афлатоксин се открива в:
• зърното и зърнените храни;
• млякото;
• бразилския орех;
• американския орех;
• шам-фъстък;
• орехи;
Другите видове зърнени култури и ядки са също възприемчиви, но не са до такава степен предразположени към заразяване.
Афлатоксинът е най-опасното канцерогенно вещество с естествен произход, което може да предизвика рак на дебелото черво и имунен дефицит при човека.
Киселият вкус на ядките и миризмата на мухъл са признак за наличие на алфатоксин, което трябва да послужи за сигнал консумацията незабавно да се прекрати.