Запушването на носа и хремата могат да извадят от релси всеки. Добре е, ако тези симптоми бързо отзвучат, а ако не? Тогава стават постоянни ненавистни спътници на човека.

За облекчаване на състоянието често се изписват хормонални спрейове. В какви случаи тяхното използване е оправдано и какво всъщност е съотношението риск/полза? Ще ви разкажем подробно в настоящата статия.

Причини за хронична хрема

Хремата е възпалителен процес в лигавицата на носа, развиващ се в резултат на въздействието върху нея на агенти и фактори на околната среда – алергени, прах и прочие.

Всички ние сме се сблъскваме с хремата по време на простудно заболяване. И обикновено отминава достатъчно бързо и без последствия.

Но ако симптомите ви безпокоят месец и повече – това вече е повод да се потърси специалист, затова и хремата придобива хроничен характер.

Идентифицирани са 2 групи причини за хронична хрема:

• Инфекциозни агенти – бактерии, вируси, гъбички, протозои;
• Неинфекциозни фактори – цигарен дим, съдосвиващи капки за нос, изкривяване на носната преграда, алергени и други.
Такова разделение е важно, защото се определя тактиката на лечение.

Ако с инфекциозните видове ринит и неговите усложнения трябва да се борим, използвайки съответстващите противомикробни препарати, то в останалите случаи те няма да бъдат толкова ефективни.

Кога е показно лечението на хрема с хормонални спрейове?

Тактиката на лечението зависи от неговите причини. Специалистите по уши, нос, гърло и алерголозите-имунолози често провеждат съвместно изследване на пациента за определяне на вярната диагноза.

Според статистиката до 24% от населението на България страда от алергичен ринит към прах, косми от домашни любимци или цветен прашец.

Протичането на това заболяване може да бъде леко – да не се нарушава съня и дневната активност, или тежко и значително понижаване на качеството на живота.

Хормоналните /кортикостероиди /спрейове е основно лекарство, позволяващо през носа да се диша при тежко протичане на алергична хрема.

Медикаментозната хрема или, с други думи, зависимостта от капките, свиващи кръвоносните съдове в носа, е още един широко разпространен проблем.

Рекламираните средства, облекчаващи дишането чрез въздействието на кръвоносните съдове на лигавицата, работят ефективно и бързо.

Но малко хора знаят, че продължителността на тяхното използване е ограничена само за една седмица. В случай на продължително използване постоянно се развива пристрастяване, налага се повишаването на дозата на лекарството и дишането без него става много трудно.

Лечението на хремата е обусловено от зависимостта от съдосвиващите капки за нос, и то е комплексно, като на първо място, включва терапия с хормонални спрейове.

Това състояние е много познато на много хора – зимата при излизане от топло помещение навън на студа, носът започва да тече.

Студова алергия? Съвсем не. Прекомерно бурната реакция на лигавицата на носа към външните дразнители се нарича вазомоторен ринит.

Реакцията може да възникне от миризма на парфюм, силен аромат на цветя, цигарен дим, прием на гореща храна или дори смях.

В този случай специалистът по УНГ предлага започването на лечение на хрема с използването на хормонални спрейове, а при неефективност на медикаментозната терапия се преминава към хирургични методи.

Хормонални средства срещу хрема – плюсове и минуси

Множество са средствата, които се предлагат в аптеките, но принципни разлики в лечебния ефект няма.

Кортикостероидите оказват изразено противовъзпалително действие и нормализират тонуса на кръвоносните съдове на носа. Многобройните изследвания потвърждават положителния резултат от тяхното използване.