От злокачествените патологии, които засягат и двата пола, ракът на дебелото черво е третият най-разпространен, но е на второ място в черната класация на смъртните случаи, причинени от онкопатологии.

Рискови фактори за развитието на състоянието са възпалителни заболявания на дебелото черво като болестта на Крон или улцерозен колит.

Какво свързва чревните възпалителни заболявания и ракът на дебелото черво що се отнася до измененията, които предизвикват в чревния микробиом?

Прегледът на научната литература показва все по-нарастваща връзка между промените в микробиома и рака на дебелото черво.

Доктор Емили Виеноис от Щатския университета на Джорджия смята, че може да има връзка между често използваните хранителни добавки, които променят чревния микробиом, от една страна, и рака на дебелото черво.

Случаите на това заболяване нарастват непрекъснато от средата на 20-ти век. Ключов отличителен белег на патологията е наличието на изменен чревен микробиом, който създава подходящи условия за образуване на тумори.

Д-р Виеноис е начело на екип от изследователи, които проучват как някои промени в хранителния режим на мишки влияят на развитието на туморните образувания.

Ролята на чревния микробиом в развитието на рака на дебелото черво

Над 100 трилиона микроорганизми живеят в червата на човека, сред тях са бактерии, вируси, гъбички. Микробиомът извършва физиологичното взаимодействие между микроорганизмите на домакина и тези, които проникват от околната среда.

Придобива се още в началните стадии на живота и е различен при всеки човек. Наличието на разнообразие от чревни бактерии и баланс между „добрите“ и “лошите“ е от съществено значение за поддържане на имунната система в добро състояние.

Някои промени в тази микробиомна общност, било то в резултат на промени в хранителния режим, начина на живот, или поради инфекция, могат да променят симбиотичните взаимоотношения между микроорганизмите на домакина и тези в средата, която го заобикаля, като така се развие възпалително чревно заболяване.

Тези патологии способстват за формиране на тумори в червата. Сравнително слабото, но хронично възпаление, което се свързва с промени в микробиома и метаболитни заболявания, също е било наблюдавано в някои случаи на рак на дебелото черво.

Емулгаторите и чревните възпалителни заболявания

Предходни проучвания предполагат, че от средата на 20-те години, добавяните емулгатори може да са причината за нарастване на случаите на тези заболявания.

Изследването на екип учени от Университета на щата Джорджия показва, че ниски концентрации на 2 най-често използвани емулгатора – карбоксиметилцелулоза и полисорбат-80, предизвикват леко възпаление и затлъстяване/ метаболитен синдром при мишки.

При нормалния условия червата са защитени от разнообразието патогенни бактерии чрез мукозните структури, които покриват епителни клетките.

Но изглежда емулгаторите подпомагат преминаването на патогенните бактерии през мукозните структури.

Емулгаторите са като почистващи молекули добавяни при съвременното производство на хранителни продукти, и подпомагат смесването на водата и мазнините в една хомогенна смес, като така храната придобива еднообразна структура.

Емулгаторите променят състава на чревната флора

Изследователите установяват, че приемът на подобни хранителни добавки сериозно променя състава на чревния микробиом, което стимулира възпалението и създава среда подходяща за развитието на злокачествени образувания.

Вследствие на предизвиканите от емулгаторите изменения, бактериите в червата започват да образуват повече флагелин и липозахариди. Тези 2 субстанции активират провъзпалителната генна експресия в имунната система.

Не само че емулгаторите променят микробиомната среда в посока възпаление, но също и изменят баланса между клетъчна пролиферация и клетъчна смърт, което  благоприятства развитието на тумори.