Какво представлява хранителното отравяне?

Хранителното отравяне е състоянието, предизвиквано от консумация или прием на храна или вода, замърсени с бактерии, паразити, вируси, токсини или с токсични химикали.

Какви са причините?

Вирусите най-често стават причина за хранително натравяне в България по данни на Министерството на здравеопазването, следвани от бактериите. Някои токсини също могат да предизвикат хранително отравяне, като те може да са отделени от някои видове бактерии. В много редки случаи някои видове растения или риби при поглъщане също могат да станат причина за токсично хранително отравяне.

Какви са симптомите при хранително отравяне?

При хранително отравяне обикновено симптомите са гадене, повръщане, диария и болки в корема. Но състоянието на засегнатия може да се влоши и се появи кръв в изпражненията  и да се обезводни.

Симптомите при хранително отравяне често са зависими от това кой орган или система са засегнали причинителите му. Например нервната система на човека може да бъде засегната при натравяне с невротоксини като пестициди и ботулинов токсин. Други съпътстващи симптоми могат да бъдат:

  • Повишена температура
  • Диария с отделяне на кръв в изпражненията.
  • Обезводняване и подуване на корема
  • Проблеми с черния дроб и бъбреците. Като тези симптоми са признак на по-сериозно заболяване.

Лечение на хранително отравяне

Лечението на хранително отравяне, ако няма други усложнения се състои в прием на повече течности, за да се предпазим от обезводняване, особено когато болните са възрастни хора , малки деца или бебета.

В някои случаи болните използват медикаменти, за да намалят симптомите като гадене и повръщане, но обикновено това не се препоръчва. Прием на лекарства като лоперамид е нежелателно, тъй като този медикамент потиска чревната перисталтика и с приемът му може да се докарате запек.

Но ако все пак сте решили да го използвате най-добре е преди това да се консултирате с личния ви лекар. Обикновено антибиотици не се използват за лечение на хранително отравяне причинено от вирусни или бактериални патогени, но в редки случаи може да се наложи употребата им.

Домашно лечение

Ако хранителното отравяне не е тежко и причинители са бактерии или вируси, вие сте в състояние да си помогнете и у дома. Основната ви цел е да предотвратите дехидратацията. Необходимо е да приемате достатъчно вода и електролитни разтвори, с които да възстановите изхвърлените течности и електролити от тялото ви поради диарията и повръщането.

Като това е достатъчно да предотвратите обезводняването. Освен това е препоръчителен пълен покой, никаква работа, училище или физическо натоварване,за да може имунната ви система да унищожи вируса или бактериите.

В редки случаи на изключително тежки хранителни отравяния е необходимо лечението да се извършва в болнично заведение под наблюдението на специалист.

Как да се предпазим от хранително отравяне?

  • Трябва често да миете ръцете си и плотовете и масите в кухнята ви. Бактериите са издръжливи и могат да оцелеят почти навсякъде в кухнята ви дори и по ръцете ви и дъската ви за рязане, особено след като режете месо на нея.
  • Изплаквайте плодовете и зеленчуците под течаща вода.
  • Съхранявайте отделно готовата за консумация храна и суровата такава, защото дори и добре да сте измили повърхностите в кухнята и ръцете си, бактериите от суровите яйца, птичето месо и рибата могат да се разпространят и върху готовата за консумация храна.