Какво представлява хранителното отравяне?

Хранителното отравяне е състоянието, предизвиквано от консумация или прием на храна или вода, замърсени с бактерии, паразити, вируси, токсини или с токсични химикали.

Какви са причините?

Вирусите най-често стават причина за хранително натравяне в България по данни на Министерството на здравеопазването, следвани от бактериите.

Някои токсини също могат да предизвикат хранително отравяне, като те може да са отделени от някои видове бактерии.

В много редки случаи някои видове растения или риби при поглъщане също могат да станат причина за токсично хранително отравяне.

Какви са симптомите при хранително отравяне?

При хранително отравяне обикновено симптомите са гадене, повръщане, диария и болки в корема. Но състоянието на засегнатия може да се влоши и се появи кръв в изпражненията и да се обезводни.

Симптомите при хранително отравяне често са зависими от това кой орган или система са засегнали причинителите му.

Например нервната система на човека може да бъде засегната при натравяне с невротоксини като пестициди и ботулинов токсин. Други съпътстващи симптоми могат да бъдат:

  • Повишена температура
  • Диария с отделяне на кръв в изпражненията.
  • Обезводняване и подуване на корема
  • Проблеми с черния дроб и бъбреците. Като тези симптоми са признак на по-сериозно заболяване.

Лечение на хранително отравяне

Лечението на хранително отравяне, ако няма други усложнения се състои в прием на повече течности, за да се предпазим от обезводняване, особено когато болните са възрастни хора , малки деца или бебета.

В някои случаи болните използват медикаменти, за да намалят симптомите като гадене и повръщане, но обикновено това не се препоръчва.

Прием на лекарства като лоперамид е нежелателно, тъй като този медикамент потиска чревната перисталтика и с приемът му може да се докарате запек.

Но ако все пак сте решили да го използвате най-добре е преди това да се консултирате с личния ви лекар.

Обикновено антибиотици не се използват за лечение на хранително отравяне причинено от вирусни или бактериални патогени, но в редки случаи може да се наложи употребата им.

Домашно лечение

Ако хранителното отравяне не е тежко и причинители са бактерии или вируси, вие сте в състояние да си помогнете и у дома.

Основната ви цел е да предотвратите дехидратацията. Необходимо е да приемате достатъчно вода и електролитни разтвори, с които да възстановите изхвърлените течности и електролити от тялото ви поради диарията и повръщането.

Като това е достатъчно да предотвратите обезводняването. Освен това е препоръчителен пълен покой, никаква работа, училище или физическо натоварване,за да може имунната ви система да унищожи вируса или бактериите.

В редки случаи на изключително тежки хранителни отравяния е необходимо лечението да се извършва в болнично заведение под наблюдението на специалист.

Как да се предпазим от хранително отравяне?

За да гарантираме собственото си здраве и безопасност, е изключително важно да се предпазим от хранително отравяне.

Това изисква внимание към някои ключови практики и хигиенни навици, които трябва да следваме в ежедневието си.

Поддържайки чистота и хигиена в кухнята и при приготвянето на храна, можем да намалим риска от зарази и нежелани здравословни последствия.

Начинът, по който се приготвя, обработва и съхранява храната, има огромно значение. Началото на този процес е свързано с честото миене на ръцете преди да се докосваме до храната или приборите.

Ръцете са носители на бактерии и микроорганизми, които могат да се пренасят върху храната и да предизвикат инфекции.

Освен това е препоръчително редовно почистване на работните повърхности, масите и кухненските инструменти, които използваме. Така ще намалим риска от кросконтаминация - пренасяне на бактерии от един продукт към друг.

Плодовете и зеленчуците, които се консумират сурови, също трябва да бъдат подложени на внимателно измиване под течаща вода.

Това ще премахне повърхностните замърсявания и частици, които може би са били в контакт със земята или други потенциално замърсени повърхности.

Грижата за съхранението на готовата за консумация храна и суровите съставки също е ключова.

Трябва да използваме отделни съдове и инструменти за суровата и готовата храна, за да избегнем възможната кросконтаминация.

Не е достатъчно само да измием ръцете и повърхностите - важно е да използваме различни режещи дъски и ножове за сурово месо и готови храни, за да предотвратим разпространението на бактерии.

При приготвянето на месо, особено на птици и риба, е от изключително значение да се готвят тези продукти до подходяща температура.

Термичната обработка унищожава вредни микроорганизми и намалява риска от инфекции. Важно е да използваме термометър за храна, за да се уверим, че месото е готово правилно.

Всички тези практики са част от основните стъпки за предпазване от хранително отравяне.

Обаче е важно да сме информирани за конкретните изисквания за сигурност на храните и да следваме съветите на здравни организации и специалисти в областта на хранителната безопасност.

Съчетавайки правилната хигиена с отговорностно отношение към храната, можем да се насладим на вкусна и безопасна храна, предпазвайки себе си и своите близки от нежелани проблеми със здравето.