Прието е да се смята, че никненето на зъби може да предизвика симптоми като хрема, треска, болка, раздразнителност и проблеми със съня. Но научните доказателства за тези убеждения не могат да се определят като еднозначни.

Мненията на много учени относно връзката между тези симптоми и никненето на зъбите се разделят.

Макар и тези експерти да са съгласни с това, че никненето не предизвиква натрупването на слуз в носа или хрема, стресът, свързан с него, може да направи децата възприемчиви към различни заболявания.

В тази статия ще разгледаме връзката между никненето на зъби и няколко симптома, сред които и хремата. Също ще обсъдим възможните причини за хрема при бебета и кога трябва да се потърси лекарска помощ?

При синдром на никнене на зъбите често се наблюдава оток на лигавицата. При запушен нос или хрема, то носът може да се промива по-често. За профилактика промиването е препоръчително 2-3 пъти дневно. Ако отокът е много силен, са необходими съдосвиващи капки.

Може ли прорязването на зъбите да предизвика хрема?

Обикновено първият зъб никне при бебета на 6 месеца. Към 30-тия месец, обикновено децата имат в устата пълния набор от 20 зъба.

Периодът на никнене за всеки зъб най-често отнема около 8 дни. Започва 4 дни преди зъбчето да премине през венеца и продължава 3 дни след това. Това е процес е известен изникване на зъбите.

Много родители забелязват, че малкото е започва да подсмърча и да вдига температура – симптоми, които предшестват появата на новия зъб. Но някои експерти смятат, че тези симптоми нямат приятно отношение към никненето на зъбите.

Лекари от детската болница в Сиатъл предупреждават, че никненето на зъбите не предизвиква хрема, треска, диария или обриви.

На възраст от 6 до 30 месеца, през който период изникват всички зъби, имунната система претърпява редица изменения. През този период защитата, която детето е получило по време на раждане, и може би от кърмата, е започнала да отслабва.

По това време децата започват повече да взаимодействат с външния свят, съответно, нараства риска от различни детски заболявания.

Освен това, не трябва да се забравя, че по време на никнене на зъби бебетата започват да си слагат в устата различни предмети, което увеличава шансовете за попадане в организма на вредни микроби.

Какви са основните симптоми на никнене на зъби?

 • Повишено слюноотделяне;
 • Обрив на кожата на лицето, който възниква, когато слюнката, съдържаща малки частици храна, попада на кожата и започва да я дразни;
 • Неистово желание за дъвчене на различни вещи;
 • Детето не стои на едно място;
 • Умерена болезненост на венците, която може да възникне, защото микробите от устата попадат в образувалите се вдлъбнатини във венците, но не всички деца чувства това;

Никненето на зъби едва ли ще предизвика:

 • Прекомерен плач;
 • Висока температура;
 • Загуба на апетит към течна храна;
 • Нарушения на съня;
 • Диария или сърбящ папул;
 • Повръщане и кашлица;

Кога трябва да се обърнем към лекар?

Лекарят трябва да прегледа детето задължително, ако постоянно е превъзбудено или е с висока температура. Тези симптоми могат да възникнат при ушна инфекция.

Ако хремата не отшумява дълго време, това може да е признак на сериозен здравословен проблем, например, от тези изброени по-горе.