Среден отит е възпаление на средното ухо, което може да бъде остро или хронично. В клиничната практика се разграничават няколко вида отит и всеки има своите симптоми, лечение и съответни прогнози за оздравяване.

Какви симптоми сигнализират за хронична форма на отит 

Симптоми на хроничен отит

При хронична форма на възпалението симптоми могат да отсъстват или да възникнат в момента на обостряне. Но в някои е възможно влошаване на слуха и други симптоми. Сред които:

 • Световъртеж и нарушение на координацията
 • Ограничено внимание
 • Намаляване на работоспособността
 • Секрети от ухото
 • Повишаване на телесната температура
 • Перфорация на тъпанчето, която може да се открие само от лекар

Кога е необходим специалист по УНГ

Ако липсва лечение на остър отит или пък са допуснати грешки, възпалението преминава в хронична форма. Сред причините за възпалението са бактерии, вируси и гъбички.

Отит често се формира на фона на остри вирусни инфекции или при някакви други заболявания.

Освен причини е необходимо да се посочат и предразполагащи фактори за развитие на възпаление:

 • Неотдавна прекарана дихателна инфекция
 • Вредни навици
 • Нарушения на правилата за хигиена и за почистване на ушите
 • Отслабен имунитет
 • Заболявания на устната кухина
 • Хронични патологии на УНГ-органите

Какви са възможностите за лечение

Всяка форма на възпаление изисква консултация със специалист и преглед, особено ако отитът възниква често – няколко пъти годишно.

Необходимо е да се обърнем към личния лекар, ако болката в ушите се е появила след прекарана остра вирусна инфекция.

Основната задача е да се отстрани причината за възпалението и да се възстановят загубените функции, което изисква комплексен подход при лечение.

Промиване на ушите

Тоалет на ухото позволява да се отстрани натрупалата се ушна кал и другите секрети, коeто значително ускорява възстановяването и позволява да се предотвратят последствията. Процедурата може да се извърши само от лекар.

Лекарства

Болките в ушите се смятат за едни от най-интензивните и трудни за понасяне, наравно със зъбобола. Затова при изразена болка лекарят може да препоръча прием на обезболяващи препарати.

След прегледи и поставяне на диагноза могат да се назначат антибиотици, противовъзпалителни препарати, всичко зависи от клиничната ситуация.

Антибиотици

Антибактериалните препарати се назначават само в случай, ако причината за отит са именно бактериите, а не вирусите или гъбичките.

Решението за препарата и курсът на лечение се приема от лекуващия лекар индивидуално.

Антибиотиците могат да се използват местно – капки или пък перорално, в някои случаи се препоръчва тяхното съчетание.

Противогъбични препарати

Отитът може да се предизвика от гъбична инфекция, за лечението на която се препоръчват съответни противогъбични препарати.

Пункция на тъпанчето

Тимпаноцентеза е пункция, която се извършва с цел получаване на възпалителна течност и нейното изследване за определяне на причините за възпаление.

Тази манипулация способства за оток на течности и понижаване на налягането, което облекчава болката.

Мерките на профилактика

Отит, още повече хроничен, е неприятно и опасно заболяване, което изисква внимателно отношение и своевременно лечение. Определят се и мерки за профилактика:

Спиране на цигарите

Цигареният дим, пушенето, включително и пасивното, дразни евстахиевата тръба, което способства за развитие на инфекция, увеличаване на нейната продължителност и преминаване в усложнения.

Клечки за уши  

Много от нас обичат да използват памучни тампони не по предназначение. И малко хора си имат представа какви са правилата за грижа за ушите.

Навикът постоянно да се бърка в ухото може да навреди на чувствителните му структури и увеличаване на вероятността на травми.

Също се нарушава естественият механизъм на пречистване, а ушната кал се натрупва навътре в ухото.

Прогноза при хроничен отит

Тактиката на лечение на хроничен отит зависи от неговия вид и форма, в някои случаи и съвсем не се изисква назначаване на лекарствени препарати, организмът може да се справи с инфекцията.

Най-важното е лечението да се контролира и да не се допускат усложнения.

Ако симптомите на възпаление се влошават и се появят усложнения, е необходимо допълнително да се съобщи за тях на лекуващия лекар, за да се преразгледа тактика на лечение.