Трахеит е възпалително заболяване на лигавицата на трахеята. Това е често срещана патология, всеки от нас редовно се е сблъсквал с нея. За това заболяване е характерна сезонност – преобладаващият брой случаи се падат на есенно-зимния период.

Различават се 2 форми на заболяването – остра и хронична.

Острата се регистрира по-често, а при липса на своевременно лечение и/или въздействие на редица неблагоприятни фактори се хронифицира, тоест преминава в хронична форма, тоест преминава в хронична форма.

Именно за хроничния трахеит, причините за неговото възникване, клиничната картина, принципите на диагностика и лечение ще научите от настоящата статия.

Причини за възникване на хроничен трахеит и механизъм на развитие

В повечето случаи природата на хроничния бронхит е инфекциозна. И ако острата форма на заболяването се предизвиква предимно от вируси, то по отношение на хроничния процес те могат да предизвикат обостряне, а непосредствена е условно-патогенната флора.

Често болестта се предизвиква не от един, а от няколко възбудители – различни видове бактерии и вируси.

Хроничният трахеит протича с редуване на периодите на обостряне и ремисия. Условно-патогенните микроорганизми постоянно живеят в лигавицата на дихателните ни пътища, но не предизвикват заболяване при всички.

А само при хора с местен или общ имунитет. Така е и тук – болестта се обостря под въздействието на определени фактори, повишаващи възприемчивостта на лигавицата към микроорганизмите и отслабващи защитните свойства и на организма като цяло.

Провокиращи фактори:

  • Остри респираторни вирусни инфекции – на фона на остър вирусен фарингит, ларингит е възможно обостряне до хроничен трахеит;
  • Хронични огнища на инфекция в горните дихателни пътища – синузити, фарингити и прочие;
  • Тежки соматични заболявания – захарен диабет, заболявания на системите на кръвообращението и други;
  • Имунни дефицити – вследствие на химио и лъчева терапия, ХИВ и прочие;
  • Преохлаждане общо и местно – вдишване на студен въздух;
  • Вредни навици – злоупотреба със спиртни напитки и особено пушене;
  • Работа в запрашени или замърсени с химически вещества помещения;

Горепосочените фактори понижават имунитета, увреждат лигавицата на трахеята. Условно-патогенната флора се активизира и се внедрява в нейните клетки, където се размножава, отделят се токсини. А това предизвиква възпалителен процес.

По-рядко хроничният трахеит е с алергична природа – възниква в резултат на продължително въздействие с лигавицата на органа относно едно или друго алергично вещество – битова прах, медикаменти, средства от битовата химия и т.н.

В редица случаи заболяването е със смесен инфекциозно-алергичен характер.

Симптоми

Водещ симптом на хроничен трахеит е мъчителна, пристъпообразна кашлица, която може да бъде суха, минимално продуктивна или продуктивна.

Интензивността на пристъпите на кашлица е по-висока сутрин и вечер. Често се съпровожда с болки в гърдите.

Хроничният трахеит протича вълнообразно – с редуване на периоди на обостряния и ремисии. По време на обостряне интензивността на кашлицата нараства, състоянието на болния се влошава.

Възможно е повишение на телесната температура до субфебрилни стойности – 37.0-37.5 градуса. В ремисия болните се чувстват удовлетворително кашлицата е по-слабо изразена или липсват изобщо.

Принципи на лечение

Обикновено обострянето на хроничния трахеит се третира амбулаторно,  в отделни случаи е необходима хоспитализация на пациента в инфекциозна болница.

  • Домашен режим – на работещите при влошаване на състоянието може да се даде болничен;
  • Храненето трябва да е балансирано, с витамини, обилен прием на течности;
  • На първо място на болния се назначават антибиотици. Използват се широкоспектърни препарати;