Жлъчен рефлукс гастрит – това е често срещано заболяване, в развитието на което е увреждането на стената на стомаха от жлъчка, която се връща от дванадесетопръстника.

Вследствие на въздействието на жлъчката се развива възпаление, което може да е не само с повърхностен характер. Тази патология се съпровожда с доста интензивен болков синдром в съвкупност от храносмилателни нарушения.

При своевременно оказана медицинска помощ този патологичен процес е с благоприятна прогноза

В противен случай съществува риск от образуване на язви на стомаха, възникване на стомашно-чревно кръвотечение и дори злокачествени тумори.

Интересно е, че това възпаление най-често се развива при хора на средна възраст. На деца на практика не се открива.

Сред всички заболявания на стомашно-чревния тракт, съпровождащи се с развитие на възпалителен процес, 5% са случаите на жлъчен рефлукс гастрит.

До възникване на това заболяване водят най-различни фактори

Често тази патология се среща при хора, които злоупотребяват с алкохол и никотин. Наднормените килограми и честото излагане на стрес също може да е предразполагащ фактор.

Обикновено патологичното връщане на жлъчка от дванадесетопръстника в стомаха се комбинира със съществуващи хронични заболявания в органите на стомашно-чревния тракт.

Най-често при хроничен дуоденит. Това възпаление понякога е свързано с прекарани хирургични интервенции и патологии от страна на стомашно-чревния тракт.

Някои видове лекарствени препарати, например, нестероидни противовъзпалителни средства, също могат да предизвикат отслабване на тонуса на пилорния сфинктер.

При нормално състояние след постъпване на храната от стомаха в дванадесетопръстника пилорният сфинктер плътно се затваря.

След това от общия жлъчен проток в лумена на дванадесетопръстника навлиза жлъчка, която взема участие в храносмилането.

Механизмът на развитие на жлъчен рефлукс гастрит е представен от непълно затваряне на пилорния сфинктер и връщане на агресивно съдържимо в стомаха.

Жлъчката уврежда клетките на лигавицата, като разтваря техните мембрани и се развива некробиоза.

На фона на възпалението също се променя киселинността на стомашния сок, което способства за нарушаване на процеса на храносмилане.

В зависимост от разпространението на патологичния процес жлъчният рефлукс гастрит се дели на огнищен и на дифузни варианти. При огнищен на лигавицата на стомаха се открива ясно разграничение на здрави тъкани от засегнатите огнища.

Дифузният вариант се характеризира с развитие на равномерна възпалителна реакция с въвличане на цялата лигавица.

При повърхностна форма патологичният процес се ограничава до лигавицата, клетките на която се подлагат на клетъчна метаплазия.

Ерозивната форма се съпровожда с образуване на повърхностни ерозии, които с течение на времето могат да се трансформират в дълбоки язвени дефекти.

Най-неблагоприятна в тази посока в този посока е атрофичната форма. Установява се в случай ако лигавицата се подлага на атрофия и става по-тънка.

Симптоми при жлъчен рефлукс гастрит

Заболяването не се съпровожда с каквито и да било симптоми. Съпътстващата клинична картина пряко зависи от това колко дълбоки слоеве е засегнал патологичният процес.

Основно оплакване на болния е болка. Болковият синдром се локализира в епигастралната област и се усилва известно време след хранене. Също присъства и усещане за тежест в стомаха след хранене.

Диагностика и лечение

Обикновено гореописаните симптоми позволяват да се заподозре развитие на гастрит. Да се установи неговата природа обаче е възможно с помощта на контрастна рентгенография.

Лечението на първо място предполага щадяща за стомаха диета.