С болестта, която обикновено се нарича млечница, а лекарите – вулвагинална кандидоза поне веднъж през живота се сблъскват 75% от жените. А при 8-10% от тях инфекцията се обостря по-често от 3-4 пъти в годината.

Как да се избавим от нея завинаги

По-често срещана при младите

От вулвовагинална кандидоза страдат най-често жени в репродуктивна възраст. Има теория, че определена роля в това играят женските полови хормони – естрогени.

Това заболяване се предизвиква от подобни на дрожди гъбички от рода Кандида. В 90% от случаите провокатори са гъбите Кандида Албиканс, но могат да бъдат и други.

Инфекцията засяга не само половите органи, но кой е най-вероятно също да пострада?

Този проблем е с глобален характер. Наистина е възможно засягане и на други органи, например, устната кухина, стомашно-чревният тракт, конюнктивата на очите и други.

Достатъчно е да се каже, че днес по данни от световната статистика приблизително 700 000 случаи на инвазивна кандидоза на година, а кандидоза на устната кухина са повече от 15 млн. случаи.

Кандидозата отнася ли се към половите инфекции

Отговорът е не, не се предава по полов път, въпреки това не се препоръчват интимни ласки по време на обостряне на тази инфекция. Съществува риск при половинката може да се развие баланопостит – възпаление на главата на половия член.

Ако при половинката на жена с кандидоза също се проявяват симптоми, то в такъв случай също е необходимо да се проведе лечение.

Основата е в имунитета

Как става заразяването с кандидоза

Децата могат да се заразяват от кандидоза от майката при раждането. Най-често заболяването се развива ендогенно. Гъбичките от рода Кандида се явяват условно патогенни, тоест при норма присъстват във влагалището, но при предразполагащи фактори е възможно да започнат усилено да се размножават.

Рискови фактори са най-често прием на антибактериални препарати, също вулвовагинална кандидоза може да се развие на фона на извънгенитални заболявания – на щитовидната жлеза, захарен диабет и други.

Много важен момента е дали се провежда самолечение.

Прекарани бактериални и вирусни инфекции – от ангина до отит до грип и ковид, също могат да доведат до развитие на кандидоза. Често носене на леко синтетично бельо също може да се явява провокатор на тази инфекция.

Да се заемем с профилактика

Може ли профилактиката на млечницата да бъде спринцоване? С лайка, например?

Не е препоръчително да се увличаме със спринцоване, за да не се отмие собствената микрофлора, и по-точно лактобактерии. Дисбиозата на влагалището създава предпоставка за неговото заселване с патогени.

Защо свещите с лактобактерии нямат смисъл

Изследванията показват, че Кандида гъбичките съществуват заедно с лактобактериите и другите микроорганизми. Свещите в такъв случай едва ли ще помогнат.

По-добре да се стараем да не нарушаваме бактериалното равновесие. Например, да не приемаме самостоятелно антибиотици.

Трябва ли при лечение на млечница да се спазва диета

Диетата наистина играе роля. Например, прекомерният прием на въглехидрати може да доведе до развитие на диабет, на фона на който често се развива рецидивираща кандидоза.

Така балансираното хранене е много важно. Приемът на въглехидрати, особено тези, които се усвояват лесно от организма. Приемът на т.нар. прости въглехидрати е необходимо да се минимизира, защото наистина могат да са провокиращ фактор.

Защо не може с едно хапче да се излекува млечница

В някои случаи все пак може и с едно хапче. Съвременните антимикотици са много ефективни, затова курсът на приложение съществено се е понижил, но все пак зависи от формата на инфекцията – например, остра за първи път проявила се кандидоза или рецидивиращо протичане.

Има препарати, които могат да се приемат еднократно, но това не може да помогне при всяка кандидоза. Всичко зависи от конкретната ситуация, като има различни противогъбични препарати – системни, за вътрешен прием, и местни във вид на свещи и кремове.

Как се лекува правилно млечница

Днес има точни клинични препоръки, към които се придържат медицинските специалисти. Там са указани препарати от фармакологични групи. Конкретният препарат се назначава по резултатите от клинично-лабороторните изследвания.

Защо липсва дълготраен резултат от лечението на млечница

Защото обикновено се предписва курс от 7-10 дни, а някои жени преустановяват лечението след 3-4-тия ден, след като симптомите започват да отшумяват, но така не трябва да се прави. Инфекцията не се е изчистила напълно и е възможно да се завърне и да се превърне в хронична.

При хронична инфекция се предписват по 1 хапче в седмицата, като курсът може да продължи до 6 месеца, докато напълно се изчисти инфекцията от организма.