Нашите баби и дядовци не са страдали от наднормено тегло и по-малко са боледували, макар и да не са чели книги по диетология.
Проблемът е, че тяхното меню е било по-балансирано от гледна точка на хронобиологията, смята шведският натуропат Филип Хамондес.
Предците ни са се хранили с едни и същи храни всеки на закуска, обяд и вечеря.
Какви принципи на старшото поколение трябва да взаимстваме?
Хронобиологичните принципи на хранене не са диета в класическия смисъл на думата, а разумен подход към храненето съгласно биоритмите.
За всяко отделно хранене има храни, които точно през това време на деня са най-полезни.
1. Мазна закуска
Всички знаят, че закуската е основната храна за деня и трябва да бъде засищаща.
Но въпреки разпространеното мнение първото хранене за деня не трябва да е въглехидратно, а мазно.
А мазнините трябва да са както растителни, например, авокадо и растителни масла, така и животински, например, яйца и бекон.
Когато получаваме мазнини от 6 до 8 сутринта, това благотворно се отразява на целия организъм.
В началото на деня мазната храна се усвоява по-добре, добре се храносмила и спомага за образуването на витамин Д в организма.
Сутринта мазнината се преработва в коензим Q10 – това е особено важно за хора, които спортуват.
Европейците на закуска винаги са яли омлет, шунка и каша с масло.
Така са се хранили и нашите баби и дядовци.
Но след това дойде американската мода с подсладено кафе, палачинки и овесени ядки.
Американският стил на хранене днес се копира във всички държави по света.
Това е причината, дори китайците, които винаги са били смятани за едни от най-слабите нации, днес да се сблъскаха с проблема със затлъстяването.
Няма нищо по-полезно в началото на деня от 3 варени пъдпъдъчи яйца със зехтин, лимон и джинджифил, пълнозърнест хляб с краве масло и едно кисело мляко.
След такава закуска до 12 часа нищо няма да ви се яде.
2. Белтъчен обяд
Обядът трябва да е в промеждутъка между 12 и 14 часа.
През това време нашият организъм има нужда от животински протеин. Най-подходящо е червеното месо.
Днес много диетолози се изказват против вегетарианската диета, може би, защото червеното месо предизвиква рак на дебелото черво.
Но според статистическите данни най-малко от това заболяване страдат в Аржентина.
А те всеки ден ядат пържоли.
Но е важно да се съблюдават 2 условия.
Месото не трябва да се яде с въглехидрати и скорбяла, тоест с картофи или с макарони.
По-доброто допълнение към месото са салатите и зелените зеленчуци.
Месото е правилно да се готви бързо и при температура не повече от 120 градуса.
При продължително печене на грил се отделят канцерогени.
3. Сладка следобедна закуска
Не е задължително да спираме окончателно сладкото.
Спомнете си как мама ви е давала в 4-5 следобед бисквити и подсладено мляко, за да изкарате до вечерта.
Това е много правилно, тъй като след 3 часа захарта се трансформира в хормон на щастието и улеснява заспиването.
4. Лека вечеря
Последното хранене в 7-8 вечерта трябва да е максимално просто – мазна риба,бяло месо или морски дарове.
И задължително зеленчуци, но не сурови, а на пара.
Вечерята трябва да се гарнира и с топъл чай.
А студена вода вечер не е добре да се пие, тъй като забавя метаболизма.