Сърбящ обрив около слабините често засяга вътрешната част на бедрата и прилежащата към тях кожа, включително и скротума при мъжете. Медицинското наименование на този вид обрив е интертриго.

Най-често състоянието се предизвиква от изпотяване, триене /протриването може да се дължи на оклузивно облекло и продължителното триене кожа в кожа/.

Обривът може да обхване не само слабините, но и всички области от кожата, където има директно триене кожа в кожа, например около ануса и под кожните гънки при хората с наднормено тегло.

Сърбящият обрив може да засегне мъжете, а понякога и жените без значение в коя част на света живеят.

Основните рискови фактори са:

• Топлина;
• Влажност;
• Носене на стегнато облекло;
• Влажни кожни гънки, които могат да се появят при затлъстяване или прекомерно изпотяване.

Въпреки че няколко микроорганизми са били идентифицирани като причина за появата на обрива, в повечето случаи причината е неинфекциозна и състоянието се предизвиква от определени фактори, най-често на околната среда и физиологични, които дразнят кожата и те са:

• Псориазис;
• Алергичен контактен дерматит;
Хидраденитис супуратива;
• Пърхот – себореен дерматит;

Какви са симптомите?

Интертриго започва с локализирано сърбене в засегнатата кожна гънка. Зоната на сърбенето може да се увеличи и да обхване по-голяма площ. Обривът се появява като леко повдигнати над околната кожа черни плаки със заострени граници.

По краищата на плаките могат да се появят малки пъпки или дори гнойни такива, които в центъра си са червеникави. Ако се инфектират с дрожди, които представляват гъби, състоящи се от 1 клетка, обривът става по-ярко червен и влажен.

Също така при инфекция с дрожди обрив се появява по върха на пениса, докато други инфекциозни организми щадят мъжките гениталии. Жените, които имат вагинална гнойна инфекция, усещат сърбеж и обикновено имат гъсто бяло, подобно на извара вагинално течение. Сърбящият обрив става все по-дразнещ с течение на времето.

Какви са причините?

Сърбящият обрив е по-често срещан при мъжете, тъй като мъжките гениталии водят до увеличено триене и влажност. А жените са предразположение към развитието на подобен обрив под гърдите.

Интертриго най-често не се причинява от микроорганизми, а от триенето, влажността и топлината. Все пак не е необичайно, микроорганизми като гъбичка да инфектират едновременно мястото на появилия се обрив.

• Хората, приемащи широкоспектърни антибиотици, тези с отслабена имунна система, както и диабетиците са изложени на риск от възникване на сърбящ обрив.
• Носенето на тесни дрехи предразполага развитието на инфекция. Обривът може да бъде предотвратен чрез прилагането на големи количества смазочни масла като вазелин към областите на кожата, които биха могли да бъдат засегнати.

Лечение на интертриго

Ако имате сърбеж или зачервяване в областта на слабините, опитайте се да запазите мястото сухо, оставяйте кожата да диша, колкото е възможно повече и избягвайте да слагате стегнати дрехи на засегнатото място.

Симптомите могат да изчезнат с нанасянето на малко от 1% хидрокортизонен крем и върху този слой положете дебел слой цинкова мас върху засегнатата област в продължение на 3 до 4 дни. Ако това се окаже неефективно, можете да прилагате противогъбични медикаменти на засегнатото място.

Повечето от противогъбичните медикаменти са достъпни без рецепта. Те се предлагат под формата на спрей, крем, мас и като прах. Някои хора могат да развият алергична реакция към фунгицида, така че спрете да ги използвате, ако забележите, че обривът ви става по-голям.