Използването на изкуствен интелект в медицината днес вече позволява сериозно да се повиши точността на диагностиката, да се облекчи животът на пациентите с различни заболявания, а с развитието на технологиите да направи реална появата на свръхефективни персонални лекарства, а също и на персонален медицински асистент във всеки смартфон.

Lechenie.bg ще ви разкаже за последните разработки в областта на изкуствения интелект и медицината.

1. Минало и бъдеще

В началото но 21-ви век една от най-ярките разработки беше проектът на Вашингтонския университет, Интел и компанията Елит Кеър за създаването на система на изкуствен интелект, която би могла да се погрижи за пациентите, страдащи от болестта на Алцхаймер и да повиши качеството на живота им.

Тази система помага на болните да възстановят необходимите си навици за решаване на ежедневни задачи. През 2002-ра година беше обявено, че за подготовката на всички устройства са необходими минимум 5 години.

Сега разработчиците вече са подготвили три устройства, които понастоящем се тестват от студенти на Вашингтонския университет, всяко от тези приспособления изпълнява определени функции, оказвайки така значителна помощ на болните.

Така например, едното – помага за ориентирането в пространството и за откриването на път до крайната точка, дори ако болният е забравил къде трябва да отиде.

За тази цел приспособлението знае абсолютно всичко, което прави пациента и по какъв начин достига целите си. Датчик на устройството следи пациента и регистрира необичайно поведение, но за тази цел то трябва да научи какво е нормалното му поведение.

2. Доктор Уотсън

Технологични гиганти от типа на Гугъл, Амазон, Макрософт и Ейпъл инвестират огромни суми в развитието на изкуствен интелект за създаването на персонализирани системи за търсене или виртуален персонален асистент.

Но, ако говорим за медицина, то най-важният играч в създаването на изобретения в тази сфера е компанията IBM и известният компютър Уотсън.

Само за неговото обучение Айбием миналата година придоби 30 милиарда медицински снимки, поглъщайки компанията Merge Healthcare за 1 милиард долара.

Към процеса на обучение могат да се добавят 50 милиона анонимни медицински картона, които IBM получи, като придоби стартъпът Explorys.

Американската кардиологична асоциация вече обяви проекта с участието на Уотсън, целта на който е модернизацията на лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Суперкомпютърът ще анализира оптималните способи за лечение с помощта на програмата Workplace Health. А лекарите от педиатричната болница на Бостън, занимаваща се с лечение на редки детски заболявания използват Уотсън, за да поставят по-точни диагнози.

3. Свръхефективни лекарства

Изкуственият интелект /ИИ/ се оказва полезен и за фармацевтиката, като сериозно оптимизира процесите по създаване и внедряване на нови лекарствени средства.

По данни на биофармацевтичната компания Берг, средно изследването на едно лекарства отнема 14 години и струва 2.6 милиарда долара.

Но с помощта на ИИ може съществено да се намали и времето, и стойността на изпитванията, а това означава, че в бъдеще ще се появи възможност за разработване за заболявания, които няма да е задължително да бъдат обхванати от изследвания.

4. Диагностика на заболявания

Очаква се ИИ да стане незаменим при диагностика и уточняване на заболяванията.

Благодарение на способността за съпоставка на данните, събиране и синтез на информация, участието на ИИ в диагностиката ще помогне за качествено подобряване на статистиката на лекарските грешки и за повишаване на ролята на профилактиката.

5. Мобилен изкуствен интелект

Ще позволи медицината на бъдещето да стане достъпна за всички.