Кой не мечтае за идеална кожа?

За съжаление, много от нас са недоволни от неравномерния тен на кожата, обезпокоени от зачервявания, пигментни петна и други проблеми.

Какви са причините за неравномерен тен на лицето?

Проблемната кожа може да бъде временно или постоянно явление, предизвикано от:

  • Въздействие на слънцето;
  • Изменения от възрастта;
  • Лекарствени препарати;
  • Хормони;

За щастие, независимо от причината, има много средства, които помагат за изравняване на цвета на лицето.

Съществуват редица различни изменения в начина на живот, които помагат за подобряване на състоянието на кожата:

  • Прием на повече течности;
  • Използване на слънцезащитни кремове;
  • Избягване на определени напитки;

Козметични методи за изравняване на цвета на кожата

Съществуват редица медицински процедури, които могат да подобрят тена на кожата на лицето. Макар и да изискват по-сериозен финансов ангажимент, помагат за справяне с досадните проблеми, с които домашните средства не се справят.

4% хидрохион

Средствата, съдържащи 4% хидрохион, следва да се нанасят на засегнатите участъци 2 пъти дневно или по указания на лекуващия лекар. Тези избелващи кремове помагат за изсветляване на тъмните петна на кожата, като изравнят тена.

Подобни кремове могат да предизвикат раздразнение на кожата или контактен дерматит. Ако изпитвате болка, зачервяване или постоянна сухота, обърнете се към дерматолог относно други варианти за лечение.

Лазерни процедури

Лазерните процедури се използват за подобряване на тена на кожата, с възможност за изсветляване на белези или старчески и слънчеви петна. Например, жълтите лазери се използват за изравняване белези и за намаляване на зачервяването.

Понякога лазерното лечение може да предизвика хиперпигментация или изменение на цвета на кожата. Заради това първо се препоръчва да се опитат други варианти на лечение.

Силни медицински пилинги

Силните пилинги имат 3 нива – леко, средно и дълбоко.

Действат като проникват с помощта на химичен разтвор, като карат кожата да се лющи и да се обновява. За леките пилинги се използват по-слаби киселини, например, салицилова.

Средният пилинг, както и дълбокият може да изисква използване на седативни или болкоуспокояващи средства, тъй като киселините в тях са по-ефективни.

Времето за възстановяване след дълбок пилинг може да продължава до 2 седмици, макар че зачервяването може и да не отшуми в продължение на няколко месеца.

А след лек пилинг кожата се възстановява за няколко дни.

Микродермабразио

Може да лекува редица състояния, сред които леки белези, увреждания от слънцето и обезцветяване.

Помага за изравняване на колагена, като едновременно премахва по-дебелият слой, както и увреденият външен слой на кожата.

Обикновено след микродермабразио не е необходимо време за възстановяване, но е възможно да се появи зачервяване, сухота или лющене, в рамките на няколко дни след процедурата.

Грим

Ако е необходимо незабавно решение на проблема, има много добри варианти за грим, и това са:

  • Основа с фон дьо тен, която предлага плътно покритие, изравняващо тона на кожата;
  • Тонални овлажняващи средства, които придават на кожата натурален или зелен оттенък. Зелените сенки са идеални за тези, които си имат работа с незначително зачервяване. Не предлагат пълно покритие, но помагат с незначителни неравности на цвета.
  • Консилери, предназначени са за маскиране и други несъвършенства;

Ако желаете да изравните тена на лицето, има множество отлични средства, които могат да се опитат у дома, но в някои случаи не може да се мине без разкрасителни процедури.