Как да не допуснем обостряне на гастрит
Полезно

Пролет и есен – преходните сезони са традиционното време за обостряне на гастрит и на многобройни заболявания на храносмилателната система.

Завръщането на гастрита се съпровожда с гадене, болка и други неприятни усещания.

Как да ги предотвратим?

Списъкът с мероприятия, които помагат за профилактика на обостряне е доста широк – хранене, отказ от вредни навици и много други.

Сезонно обостряне на гастрит

Диагнозата „хроничен гастрит“ предполага редовни прегледи, а не само в периода на предполагаемите обостряния.

Ако пациентът е убеден, че обострянето на гастрита е вече минало, това не изключва консултация със специалист и изследване.

Под тези симптоми е възможно да се скриват и други заболявания на храносмилателната система.

Ако вече е поставена диагноза „обостряне на гастрит“, то по-нататъшната тактика е необходимо да се обсъди с водещия специалист.

Дори и по-рано пациентите да са приемали определен препарат, това невинаги означава, че тези лекарства трябва да се приемат постоянно.

Съвременната фармакология не стои на едно място, постоянно се появяват нови и по-съвременни препарати, притежаващи по-добри лечебни свойства.

Какви препоръки могат да дадат лекарите?

Съчетаване на приятното с полезното

Гастроентеролозите са на едно мнение – 2 пъти годишно, желателно – пролет и есен, е необходимо да се посещава курорт с лечение с минерални води.

Тези мероприятия са не само полезни за профилактика на обостряне, но и при лечение.

Както отбелязват някои пациенти, при курортно лечение и почивка под лекарски контрол, се връщат бодри, отпочинали и в добро здраве.

Избор на курорт и вида води за лечение на гастрит, ще зависи от формата на болестта, здравословното състояние, наличие на обостряния и съпътстващи заболявания.

Съществува принципна разлика в лечението на гастрит с повишена и понижена киселинност на стомашния сок.

Преди избор на курорт е необходима консултация с лекуващия лекар и необходимите препоръки.

Правила за хранене

Правилното хранене е основата на лечение на много заболявания на вътрешните органи.

Понякога то оказва помощ в профилактиката на обостряния.

И гастритът не е изключение.

Зимното и пролетното меню често е изпълнено с маринати, много осолени храни прочие съвсем не полезна храна.

За пациентите страдащи от хронични форми на гастрит тези храни са противопоказни.

Що бъде поставена диагноза пациентите трябва да следят строго с какво се хранят и понякога да се отказват от всякакви храни, тъй като здравето е поставено на карта.

Препоръките за хранене обикновено се дават от лекуващия гастроентеролог, като се изхожда от вида гастрит и количеството обостряния за година.

В медицината съществуват няколко вида лечебни диети.

При гастрит от храненето се изключва мазно, маринати, кисело, солено и пикантно.

По-нататъшните и по-детайлни препоръки зависят от типа гастрит.

При диагноза гастрит с повишена киселинност от менюто е необходимо се изключат месните и рибни бульони, полуфабрикати, fast food, аламинутите.

Тези ястия силно дразнят вкусовите рецептори, стимулират допълнителен синтез на храносмилателни сокове и киселина, следователно само влошават състояние на пациента.

За болните от гастрит са препоръчителни добре сварените каши, супи тип яхния, термично обработени зеленчуци, постни меса и риба.

При съставяне на менюто за хора с гастрит с понижена киселинност е най-важно да се избират храни, които стимулират образуването на храносмилателни сокове.

Затова и в менюто следва да се включат различни напитки, отвари, препоръчително е да се ядат повече зеленчуци, да не се отказваме от месото и зърнените.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 155

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg