Всеки шофьор е наясно, че заспиването зад волана на автомобила в повечето случаи е свързано с изключително тежки и печални последствия. Без да се преувеличава може да се твърди, че сънливият водач е също толкова опасен, колкото и пияния.

И най-опасното в подобна ситуация е това, че най-често шофьорът заспива почти неусетно.

Възможно ли е човек да се пребори със сънливостта, когато му се налага да пътува през нощта с автомобил?

Разбира се, ако човек усети, че не се е наспал достатъчно добре, то е препоръчително просто да отложи пътуването. За съжаление това невинаги е възможно, особено ако се отнася за служебни пътувания, в такъв случай могат да бъдат взети следните мерки.

Може би най-популярното и известното средство за преодоляване на сънливостта е силното кафе, макар че тази напитка е подходяща за хора, при които не са налице противопоказания за нейната употреба.

След изпиването на чаша кафе няколко часа човек се чувства бодър, но кофеиновата напитка не трябва да се пие след хранене, тъй като въздействието ѝ би било по-скоро обратното и на човек му се приспива.

Препоръчително е човек да не поема много храна или казано по-просто да не преяжда, непосредствено, тоест няколко часа, преди дълго пътуване. По време на шофирането е желателно стъклото на автомобила да бъде леко отворено, тъй като постъпващият свеж въздух отвън ще подейства ободряващо.

Следва да се отбележи, че високата температура в автомобила, тоест при прекалено засилено парно, при температура над 24 градуса по Целзий, рискът човек да заспи се повишава многократно.

Желателно в автомобила е да бъде пусната музика, най-добрият вариант е радиото, поради факта, че там музикалните слотове се сменят на около 30 минути с рекламни блокове или с гласа на радио водещия, тоест няма да има монотонност на звученето. Ако се вози и друг човек в колата може да се започне разговор с него, което няма да даде възможност на шофьора да не заспи.

Ако човек почувства, че желанието му да заспи надделява, не е необходимо да се противопоставя на това, тъй като е възможно дори и да не забележи кога ще заспи, а това е много опасно.

Най-добре е в този случай, човек да отбие някъде и да поспи известно време. Дори и 15-20 минути сън са достатъчни за справянето със сънливостта. А в краен случай, човек може да слезе от колата и да се поразходи малко.

Има и още един друг ефективен начин за преодоляване на това състояние, а именно наплискването на лицето със студена вода, при това някои твърдят, че газираната минерална вода в този случай е по-подходяща от обикновената вода.

По време на шофиране водачът не трябва да гледа в една точка да насочва зрението си настрани, към другите автомобили, към таблото на колата. Ако на човек често му се налага да пътува през нощта и се сблъсква с проблема със сънливостта зад волана, то трябва да помисли за закупуването на специално електронно устройство „против сън“, което е специално разработено за шофьори.

Това електронно противосънно устройство се закрепва към ухото и буди шофьора, ако той започне да заспива и главата му започне да се накланя.

Някои шофьори, за да се ободрят прибягват до различни енергийни напитки като Ред Бул, Енерджи, но с тях не трябва да се прекалява и да се изпиват максимум по 2 опаковки.