Как да облекчим състоянието при хипеактивен пикочен мехур
Полезно

Хиперактивният пикочен мехур е заболяване, което е разпространено много по-силно, отколкото е прието да се смята. Около 17% от хората на средна възраст страдат от тази болест. Но малко са готови да се обърнат към лекар с този проблем. Какво следва да знаем за това заболяване и как да го избегнем?

Причини за развитие на хиперактивен пикочен мехур /ХПМ/

Хиперактивен пикочен мехур – това е патология, която се характеризира със силни и внезапни позиви за уриниране, но не е свързана с инфекции на долните пикочни пътища.

Синдромът на пикочния мехур не носи риск за здравето на живота на човека, но значително влошава неговото качество. Статистиката казва, че с това състояние са както мъже, така и жени на средна възраст.

Но дамите по-често са предразположени и в по-млада възраст.

В повечето случаи синдромът се развива самостоятелно и не е свързан с други възможни патологии. Но лекарите отнасят към причините, влияещи на появата на ХПМ, наличие на заболявания от неврологичен характер:

  • деменция, болест на Паркинсон;
  • увреждане кръвоснабдяването на главния мозък /инсулт/ и междупрешленните дискове на гръбначния мозък;

Обръщайки внимание на зачестилите позиви за уриниране, които приемат хроничен характер, следва да се премине към съответните медицински изследвания.

Те позволяват изключване на инфекциозни заболявания, диабет, доброкачествени или злокачествени образувания в органите на малкия таз. След като бъде установена точна диагноза, може да започне, може да започне съответното лечение на пикочния мехур.

Лекарите също обръщат внимание, че хората, при което е била установена тази патология често допускат редица сериозни грешки.

Смятат, че това е временно явление

Това е напълно погрешно мнение. ХПМ е болест, която се нуждае от задължително лечение. С този деликатен проблем се занимава лекар-уролог.

Сами поставят диагноза

Често жените приемат симптомите на тази патология за цистит и започват и започват сами неправилно лечение на пикочния мехур. То не само не помага, но и способства за прогресиране на заболяването и за усилване на съществуващия дискомфорт.

Не отчитат медикаментозно въздействие

В някои случаи проблемите с пикочния мехур при жени могат да свидетелстват за злоупотреба с антихистамини или с диуретици.

Симптоми на хиперактивен пикочен мехур

Наличието на синдром на ХПМ влошава сериозно качеството на живота. Целият дневен график трябва да се съобрази с възможността за бърз достъп до тоалетна. Дори звукът на течаща вода може да предизвика желание да се посети тоалетна.

За тази цел трябва сами да оценим мащаба на проблема, необходимо е да знаем основните симптоми на хиперактивния пикочен мехур при жени. Към тях се отнасят:

Императивни позиви

За тях е характерно рязко възникване на желанието за посещение на тоалетна, без постепенно нарастване на потребността от уриниране. Също е възможно безконтролно изпускане на урина, когато човек не може да стигне до тоалетна.

Твърде често уриниране

За повишената честота на уриниране е прието да се говори тогава, когато пикочният мехур се изпразва повече от 8 пъти дневно.

Чести позиви за уриниране – профилактика и лечение на пикочния мехур

Намаляването на дискомфорта при хиперактивен пикочен мехур е възможно при използване на прости методи за профилактика:

  • посещение на тоалетна при нужда – въздържанието повишава риск от развитие на пикочно-полови инфекции;
  • своевременно лечение на диабет или нервни разстройства;
  • съставяне на график за посещение на тоалетна и максимално придържане към него за трениране на пикочния мехур;

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.46 191

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg