Клатене на зъбите при възрастни - лечение и профилактика
Дентално здраве

Подвижността на зъбите в детска възраст е напълно нормално явление, но ако говорим за възрастните, то може да се разглежда като симптом на опасни заболявания или някои състояния.

Според зъболекар само някои от тях може да са безобидни, други да изискват изменения на принципите на живот, а третите – сложно и задължително лечение.

За причините, лечението и профилактиката на подвижността на зъбите разказва Lechenie.bg

За какви заболявания и състояния сигнализира подвижността на зъбите?

Зъболекарите различават 3 степени на подвижност, разликата между тях се заключава в количеството направления, в които се определят движенията на зъба.

Най-сложната степен е третата, когато зъбът буквално се върти във всички посоки.

Все по-често на преглед идват пациенти с втора и трета степен на подвижност на зъбите. Причините за това могат да бъдат няколко – като се започне от някои временни обстоятелства и се стигне до сериозни заболявания на вътрешните органи.

Заболявания на венците

Клатенето на зъбите е класически симптом на патологията пародонтит, за която е характерно възпаление на венечните джобове, намаляване на костната тъкан и редица други симптоми.

Пародонтит – това е опасна болест на тъканите на пародонта, която увеличава риска не само от загуба на зъби, но и от разпространение на инфекции из целия организъм, а също и преминаване в усложнения.

За формиране на пародонтит е необходимо съчетанието на едновременно няколко фактора – неудовлетворителна хигиена на устната кухина, напреднали форми на гингивит, а също и някои заболявания на вътрешните органи.

Като отегчаващ фактор може да се посочи наличието на обилни отлагания по зъбите – зъбен камък, който се разпространява под венците.

За патогенните бактерии са създадени всички благоприятни условия за тяхното развитие и размножаване, така протича и възпалението.

Ако зъбен камък се натрупа под венеца, то продуктите от жизнената дейност на бактериите под венеца, то могат да способстват за гъбестото вещество за разрушаване на гъбестото вещество на костната тъкан.

Първият симптом на пародонтит е именно отдръпване на венеца, а след това се появява подвижност и други неприятни симптоми. Ако лечението не е било започнато своевременно или изобщо липсва, то пародонтитът може да се разглежда като заплаха от загуба на зъби.

Гингивит или пародонтит при бременни

При бременните жени най-често се установяват пародонтит или гингивит, но специфични техни форми, свързани с изменения на хормоналния фон. Пародонтит и гингивит при бременните може да се формира, дори при здрави жени, независимо от протичането на бременността.

В повечето случаи специално лечение на тази патология не се изисква, е необходима само поддържаща терапия, за да не се допуснат усложнения.

Какво лечение предлагат зъболекарите?

Тактиката на лечение, която се определя индивидуално, се съставя като се изхожда от причините, предизвикващи подвижност на зъбите – болести, травми, наличие на усложнения и други. Но все пак при съставяне на план за лечение зъболекарят следва стандартен алгоритъм:

  • професионална хигиена на устната кухина, дълбок кюретаж на венечните джобове, поставяне на антисептични и противовъзпалителни превръзки;
  • препоръка за допълнителни хигиенни средства – вода за уста с противовъзпалителен и антисептичен ефект;
  • консултация със зъболекар-пародонтолог и определянето на показания за хирургични методи на лечение;
  • при съществена загуба на костна тъкан се решава въпроса за провеждане на операция за стимулиране на костния растеж, често се съчетават с трансплантация на венците;
  • шиниране на зъбите с различни методи за намаляване на подвижността;

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.50 165

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg