Септември е най-оптималното време за диети.
По това време узряват множество дарове на природата, които правят диетите не само ефективни и нискокалорични, но и много полезни за здравето.
Акцент в диетата трябва да се постави на зеленчуците.
Причината е, че са нискокалорични, в тях на практика няма мазнини и въглехидрати.
И можем да ядем по много, но приеманите калории са много малко– 800-1200, въпреки необходимостта от 2000.
Приличните количества храна и съдържащите се в тях фибри няма да ви позволяват да изпитвате глад, това означава – без лошо настроение, депресия.
Каква е ползата от подобна диета?
Есенната диета е тествана в САЩ сред здрави хора, и сред диабетици и при хора с други възрастови ограничения.
Оказва се полезна за всички.
Пълни изследвания и проби, взети от участниците в експеримента показват, че благодарение на тази диета съществено се понижава риска от развитие на рак, сърдечни и старчески заболявания.
Това се доказало от положителни изменения в биомаркерите – показатели за риска от възникване на тези заболявания.
Цикличен принцип
Оптимален резултат „есенното хранене“ се получава, ако отслабването е на прекъснат цикъл – 4 дни на диета, а после 7-8 дни обичайно хранене.
Подобни цикли могат да бъдат 7-8, в зависимост от това колко е необходимо за влизане във форма.
След 8-мия цикъл е достатъчно да се направят 1-2 разтоварващо-диетични дни на всеки 7-10 дни.
Трябва да е ясно, че след 4 дни на диета и свалени 1.5-2.5 килограма и преяждане в следващите 7-8 дни означава връщане на предишните килограми.
Следователно дори и в дните, в които не се спазват ограниченията на есенната диета, трябва да се придържате към принципите на здравословно хранене.
Препоръчително е да се ограничат въглехидратните и мазните храни и повече зеленчуци и белтъчни храни.
Според съвременните препоръки, ежедневно трябва да похапват не по-малко от 500 грама плодове и зеленчуци.
А по данни на най-новите научни изследвания, това количество по-добре да се увеличи на 800-1000 грама.
Приблизително такива са количествата и при есенната диета, но само под формата на зеленчуци, без плодове.
Плодове под забрана
От сладките дарове на природата, съзряващи в края на август и началото на есента не са за предпочитане, поне временно.
Макар и да са много вкусни и полезни въглехидратите в тях изобщо не са малко и то в такава форма, че лесно се увеличават и способстват за трупане на килограми.
По същата причина картофите трябва да се ограничат максимално – в тях има много въглехидрати и скорбяла.
Тук действа принципа – всичко, което не е разрешено, е забранено. Тези забрани са временни, само за 4 дни, но трябва да се спазват строго за постигане на резултат.
Колко и от какво можем да ядем?
Основа на „есенната диета“ са следните съчетания:
1. 500-600 грама кореноплодни
Всякакви ястия от моркови, цвекло, кромид лук, магданоз, ряпа, репичка, целина и т.н.
2. 1000-1100 грама зеленчуци
Всякакви ястия от тиквички, цукини, патладжани, всички видове зеле, домати, краставици, зелен фасул, чушки.
3. 50-60 грама растителни масла
Препоръчително е да не се нагряват и да не се използват за пържене.
4. 250-350 грама гъби
Повечето хора смятат подобни количества за прекомерни, но не е проблем да се изяде и по-малко.
Най-важното е в храната да няма други компоненти.
Важно е да се отбележи, че зеленчуците и кореноплодните могат да се приготвят на пара и да се запичат.