От ухапване на някои от този вид насекоми може да се стигне до летален изход.

Защо мравките могат да са опасни за човек

Учените смятат, че осите и мравките са били с един и същ прародител, затова 71% от последните имат жило. С негова помощ мравките могат да изпръскват токсини, така задържайки жертвата чрез челюсти.

Съставът на отровите силно се различава при отделните видове. В основата му е мравчена киселина и пептиди, разрушаващи еритроцитите и други клетки, а също и препятстващи предаването на нервни импулси. Това им позволява да се защитят от хищници.

В дивата природа основен враг на мравките са друга колония. Така мравчените отрови възникват в процеса на еволюцията не като оръжие против човека.

За това и леталният изход при ухапване от мравка най-често се предизвиква не от токсини, а от много силна алергична реакция – анафилаксия. Смята се, че 50% от белтъците на отровата на мравките могат да предизвикват алергия при хората.

Какви видове мравки са опасни за човека

У нас живеят около 163 вида мравки от общо 14 000 по света и нито един от тях не е опасен за човека. Например, някои от горските мравки хапят, но няма данни за анафилактичен шок или смърт след среща с тях. За това и в нашата култура мравките се възприемат за символ на трудолюбие.

При пътувания в чужбина обаче е възможно да се сблъскаме с агресивни събратя на мравките, от които ежегодно загиват хора.

Червена огнена мравка

Този вид мравки преди 100 години случайно е внесен в САЩ от Южна Америка. От тогава тези мравки се размножават и разпространяват в южните щати и водят до смъртта на най-малко 80 души.

Неприятна особеност на този вид мравки е, че притискат жертвата с челюсти и жилят няколко пъти подред. На мястото на ухапванията се появяват сърбящи червени мехури, в които могат да попаднат микроби. Това води до възпаление. А отровата понякога предизвиква алергична реакция.

У нас червени огнени мравки няма само понякога случайно се внасят от туристи.

Мравка булдог

Също известна като мравка-бик, може да порасне до 4 см на дължина и живее в Австралия. Там е добре известна със своето агресивно поведение и с болезнените ухапвания.

Този вид мравки захващат жертвата с големите си челюсти и жилят, впръсквайки отрова. Последната предизвиква силни алергични реакции, като се стига и до анафилактичен шок.

Сиаф

Тези мравки живеят на огромни колонии в Африка. Когато свърши храната, тази гигантска маршируваща маса се мести на ново място.

Тази колона се движи бавно, но яростно се защитава от всякакви нападения или заплахи, така че по-добре да не се застава на пътя й, особено тези, които не могат да се движат.

Отровата на този вид мравки не е от най-опасните за хората, но тези мравки жилят рядко.

Вместо това те хапят, оставяйки след себе си по две порезни рани от големите си челюсти. Премахването на последните е много трудно, затова някои племена ги използват като естествени челюсти.

Мравките хапят краищата на раната, а след това се издърпват, като остават челюстите, които изпълняват функцията на шевове.

Армейска мравка

Подобна на сиафа, но с местообитание Южна Америка и в южните части на Северна. Ухапванията може да са много болезнени и сърбящи, заради отровата. За щастие, колоните от тези мравки се движат бавно. За това и срещите с тях е лесно да се избегнат, ако пътят на мравките не минава през домове на хората.

Кога трябва лекарска помощ

При гърчове или проявления на афаликтичен шок. Също и ако ухапванията са много, пострадало е дете, човек в напреднала възраст или с неврологични нарушения.

Засегнатите места са се възпалили – появил се е гной, телесната температура се е повишила.

Какво можем да направим сами при ухапване от мравка

  • Промиване на раната със сапун или с хладка вода;
  • Охлаждане на мястото на ухапването, например, с парче лед за намаляване на болката;
  • Нанасяне на мехлем с противоалергично действие, на основата на антихистамини;
  • Приемане на обезболяващо – парацетамол или ибупрофен.

Как да се защитим от опасни мравки

Ако планирате излизане сред природата, предварително се запознайте с опасностите в мястото на отдиха, включително какви мравки и насекоми има.

  • Не стойте до мравуняци или по пътя на колона от мравки;
  • Носете защитни дрехи и обувки – в Тексас препоръчват да се носят гумени ботуши, за да стигат огнените мравки до тялото.
  • Обработвайте дрехите със спрейове срещу насекоми.