За съжаление, повечето от нас са имали проблеми с храносмилането. Стомашната болка и усещането за тежест са само част от симптомите на лошо храносмилане.

Всъщност, тези симптоми изобщо не трябва да се пренебрегват. Процесът на храносмилане, разгражда храната до хранителни вещества, необходими за растежа, енергията и възстановяването на клетките.

Това показва колко важно е да осигурим на тялото си добро храносмилане, чрез което то ще ни дава нужната енергия и полезни вещества.

Затова днес ще ви дадем няколко съвета, с които да се справите със симптомите на лошо храносмилане.

А как да разбера, че страдам от лошо храносмилане

По-горе, споменахме за стомашната болка, която е и основен симптом на това състояние. Към останалите симптоми се отнасят:

 • Чувство за тежест в стомаха;
 • Спазми на хранопровода или стомаха;
 • Газове;
 • Подуване на корема;
 • Киселини;
 • Запек.

Как да се справя с лошото храносмилане?

 1. Ограничете мазните храни

Консумацията на пържени и прекалено тежки храни, ежедневно, забавя храносмилането и води до констипация. Все пак, не ограничавайте напълно мазнините от менюто ви, тъй като, в оптимални количества, те са ниобходими на тялото ни.

 1. Яж си зеленчуците!

Сигурно вече ви е писнало навсякъде да ви се повтаря, но това не е случайно. Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни са богати на фибри. Фибрите помагат за плавното движение на храната през храносмилателните органи, а и намаля риска от спластичен колит и рак на дебелото черво.

 1. Консумирай отговорно

Доказано е, че прекомерната консумация на алкохол раздразва стомашно-чревния тракт. Ако все пак имате повод, заложете на „по-лек“ алкохол, например вино, и не го консумирайте на гладно.

 1. Дъвчете

Звучи тъпо, но е добре да го припомним. В устата, слюнката започва да разгражда въглехидратите, преди да достигнат до стомаха.

Ако храната не се обработва достатъчно в устата, това означава повече работа за стомаха и храносмилателния процес се затруднява. Специалистите съветват да сдъвквате храната си минимум 20 пъти.

 1. Пробиотици

За качествената дейност на червата са изключително важни полезните бактерии. В някои случаи, виновник за лошото храносмилане, е повреденият чревен микробиом.

Чрез качествените пробиотици, чревната микрофлора ще се възстанови.

 1. Хидратацията също е важна

Освен до прекомерно понижаване на кръвното налягане и чувство на отпадналост, недостатъчният прием на вода, забавя перисталтиката. Чрез водата, хранителните вещества се усвояват правилно и се улеснява смилането на твърда храна.

 1. Движение

Редовните физически упражнения увеличават притока на кръв към всички органи и укрепват мускулатурата на стомашно-чревния тракт. Движението е и добър помощник при лечение на констипация.