И здравите хора имат домашна аптечка, тъй като неочакван зъбобол може да се появи през нощта, а и от травми никой не е застрахован.

Страдащите от различни заболявания са принудени да приемат някои лекарства, често и постоянно. Как може да се повиши ефективността на лечението и максимално да се подобри състоянието?

Лекарски предписания – кога да си запишем час

Най-честият проблем, с който се сблъскват лекарите е нередовният прием на предписаните медикаменти. Както показва практика, ако списъкът е голям и включва повече от 5 препарата, най-малко 2 не се приемат изобщо.

Някои предполагат, че са достатъчни и 3 лекарства, някои постъпват така от икономия, а други забравят, че просто трябва да пият таблетки.

Специалистите съветват на хладилника да се сложи лист хартия с предписанията, а още по-добре да се зареди на собствения мобилен телефон специално приложение, което ще напомня за приема на хапчета.

Спазване на реда при съхранение на лекарства

Трудно е да спазваме препоръчителна схема на лечение на съществуващата болест, ако в аптечката цари хаос и безпорядък.

Така е лесно да се объркаш какво и кога да приемаш, особено ако някои препарати се съхраняват по рафтовете на шкафа, а други в хладилника.

За начало трябва да се отделят предписаните от лекар препарати от останалите, присъстващи в аптечката. Но трябва да се съхраняват на стайна температура и да са защитени от слънчевите лъчи.

За тази цел са създадени специални контейнери, в които могат да се сортират лекарства по дни и по дози. Удобно е да носим със себе си, да ги вземем в колата или на път.

Прием на препарати, дори при липса на явни симптоми

Не винаги болестта е с явни симптоми. Но когато човек има главоболие или повишена телесна температура, те просто няма как да останат незабелязани.

Те и сами напомнят за прием на лекарства, но има и заболявания, които не напомнят за себе си, но това не означава, че не е нужно да се лекуват.

Например, има немалко сърдечно-съдови заболявания, които се откриват случайно у човек – на ултразвуково изследване или на електрокардиограма.

Разширените вени на тазовите органи неслучайно се наричат „болести-призрак”, тъй като дълго време е възможно по никакъв начин да не се проявяват.

Ако има някакви съмнения относно необходимостта на приема на един или друг препарат, лесно е да се разсеят, ако се запише час при личния лекар.

Продължаване на лечението при подобрение

Още един проблем, който се среща повсеместно – прекъсване на назначен от лекар курс на лечение. Веднага щом се усети значимо облекчение, веднага се забравя болестта, а заедно с това и препоръките за лечение.

Добре е, ако имунитетът се справи самостоятелно и  . Така често се случва при простудни заболявания, но ако болестта е по-сериозно?

В най-добрия случай се налага да се възобнови отново, а в най-лошия последствията могат да са много по-сериозни.

Опасността от прекъсване на антибактериалната терапия се състои в това, че организмът придобива устойчивост към антибиотика и тогава се налага да се заменя с други.

Лекарите смятат това за истински проблем, който днес може да отнеме живота на всички, за които не се е намерила адекватна и ефективна противоинфекциозна терапия.

Много е опасно да се прекъсне лечението на сърдечно-съдови заболявания. Ако на фона на терапията се понижат нивата на холестерола, това съвсем не означава, че няма да се повишава, след като бъдат спрени и няма да възникнат най-различни неприятни симптоми.

Тези нарушения е необходимо да се вземат заедно със специалиста.

Отчитане на хранителни взаимодействия

Всяко лекарство има собствени препоръки и това го знаят много от нас. Повечето инхибитори на протонната помпа, които се изписват за намаляване на синтеза на солна киселина в стомаха, следва да се приемат на гладно веднага след събуждане и се пият след хранене.

Но и самият характер на храната има значение. Например, статините са препоръчителни за понижаване на нивата на холестерол в кръвта, но не трябва да се комбинират с грейпфрутов сок.