Срамежливостта е болезнено състояние, предизвикващо дискомфорт при общуване с непознати хора. Всеки човек поне веднъж е изпадал в ситуация, когато се е чувствал неудобство и неловкост, които впоследствие са изчезвали.

Но при някои хора срамежливостта е присъща за техния характер. Ако човек не преодолее стеснителността си, тя може да се превърне в сериозна пречка в неговия живот. Несигурността, срамежливостта, плахостта и стеснителността могат да станат препятствие по пътя към щастлив и хармоничен живот.

Ако вие желаете да станете уверени в себе си, да се научите да общувате по-добре с мъжете и да престанете да изпитвате неудобство, то е необходимо да намерите начин да преодолеете своята стеснителност.

Как да се преборите със срамежливостта си?

За да се справите със стеснителността и да се избавите от нея завинаги, следва да се приготвите за ежедневна работа и да положите съзнателни усилия, за да се справите с тази неблагоприятна черта от характера ви.

На първо място, анализирайте какво предизвиква у вас пристъп на срамежливост и от какво изпитвате неудобство в най-голяма степен. Може би, това е вашата външност или неумението ви правилно и красиво да говорите, а, може би, не смятате за достатъчно умна и успешна.

За да нямате причини за притеснение, веднага следва да се припомните, че основната причина за това ваше състояние сте си самите вие. Тъй като хората около вас мислят само за себе си, поради това не следва да възприемате всичко, което те правят или говорят по отношение на вас.

Пренебрежителното отношение, грубостта могат да се дължат на това, че на човека не му върви в живота, преследват го неуспехи или не му е ден просто, затова припомняйте си това, преди да почувствате, че не сте толкова добри и че всеки може да ни нарани.

Помислете от по-рано какво трябва да направите на следващия ден, напишете си списък със задачи. Анализирайте ги до най-малкия детайл, постарайте се да ги преживеете мислено. Това ще ви помогне да преодолеете усещането, че правите нещо ново, което често предизвиква объркване и стеснителност.

Ако имате планирани срещи с непознати хора, помислете какви въпроси може да им зададете, за какво да поговорите. Можете да репетирате предстоящата среща пред огледалото. Бидейки наясно какво ще питате вие ще престанете да изпитвате неловкост и нервозност.

Също така помнете, че повечето хора обичат не да слушат, а да говорят, поради това позволете им това и тогава вие ще се превърнете за тях в един наистина приятен събеседник.

Запишете си на лист вашите положителни качества и си ги препрочитайте колкото е възможно по-често. Всяка жена притежава такива, дори и да е срамежлива, така че без усилия ще успеете да съставите този списък.

Вашата външност ви не ви харесва, тогава скрийте нейните недостатъци, насочете вниманието на околните върху това, което на вас ви харесва.

Опитайте се да усвоите изкуството на флирта, то ще ви придаде увереност, ще повдигне самочувствието ви, заобичайте се такава каквато сте и стеснителността ви ще изчезне от само себе си.

Как бързо да се преборите със стеснителността?

Ако вие сте компетентна по някоя тема, давайте съвети, това ще спомогне да почувствате своята значимост. Добър метод за преодоляване на срамежливостта е използването на различни психологически модели, които е нужно да се повтарят по няколко пъти дневно.