Овладявайки изкуството да не говорят много, повечето хора не знаят как да преминат на следващо ниво и да превърнат безсмислена беседа в плодотворен и за двете страни разговор.

Ето няколко прости и практични способи, от които могат да си вземат бележка, дори и най-затворените личности.

Желаейки по-скоро да преминат към предмета на обсъждането, повечето хора допускат едни и същи грешки. Преди да се научим да насочваме разговора в нужната ни насока, ще се опитаме да разберем как да не правим това.

• Зъл полицейски тон – не трябва да карате събеседника да се чувства все едно е на разпит. На кого би му харесало да усеща, че го карат да преминава строго и отегчително събеседване? „Къде живеете? С какво се занимавате? И какво е това? “ Вие ще изглеждате излишно агресивно.

• Мистър Баналност – скучни общи въпроси, това е явна злоупотреба с оказаното внимание. И ще получите точно такива празни отговори – „Къде сте израсли? О, това е толкова интересно. Имате ли хоби?“ През целия живот говорим за хоби, вече е минало.

• Твърде нервно – това е, когато се опитвате да разкажете всичко и веднага, а още и да попитате всички и всеки какво мислят по този повод. „Позволете ми да разкажа, с какво се занимавам, аз се занимавам още и с ето това. Какво мислите за това? Изобщо слушали за това? Може би, да?

И как го оценявате?“ В този момент можете буквално да почувствате как околните губят енергия, а техните очи се присвиват.
И така, вече знаем какво е нужно да не правим. А как правилно да преминем от напълно скучен разговор към дълбок, интересен и плодотворен?

Подобен диалог – задължително е обмен на информация – да мълчите и просто да слушате. И просто да задавате въпроси – също.
Ако ви се струва, че не умеете да задавате правилните въпроси и да поддържате беседата, възползвайте се от тези стратегии.

Стратегия №1 – въпрос, втори въпрос, утвърждение

Ако само задавате въпроси, тогава с нищо не допринасяте за разговора. Добра алтернатива е задаването на 2 или 3 въпроса, след което правите някакво твърдение.

Лошо

„Откъде сте? Колко дълго живеете там? И как ви харесва? А защо сте се преместили там?“

Добре

„Откъде сте? От Варна. О, и аз съм живял там, израснал съм в Балчик, и след това се преместих в София. Това не беше лесно решение. Разбирам. А отдавна ли живеете в столицата ?“

Вместо да разпитвате събеседника, вие споделяте с човек, установявате връзка и така спечелвате доверието му.

Стратегия №2 – наблюдавайте и правете комплименти

Ако правите обмислени, конкретни комплименти, това ще стане един от най-мощните инструменти за плодотворен и активен разговор. Но като ги правите оригинално и естествено, на вашия събеседник всъщност ще му е приятно да слуша това. Наблюдавайте. Това е и ключа към идеалния комплимент.

Лошо

„Вие сте най-добрият и умен човек от всички, които познавам. Как да стана като вас? “
Подобен комплимент звучи пошло, банално, абсолютно неестествено. Вашият събеседник ще ви сметне за много странен, неприятен или користен.

Добро

„Очевидно е, че не се боите да приемате предизвикателства. Познавам много мениджъри, но нито един не се занимава с гмуркане през свободното време . Как сте се решили на това?“

Виждате ли какво се е случвало? На вашия събеседник ще му е приятно да получи подобен комплименти.