Най-голямата жлеза в ендокринната система е щитовидната жлеза. Заболяванията, засягащи щитовидната жлеза се нареждат сред социално значимите, поради голямата им честота.

Най-често срещаните болести на щитовидната жлеза са: хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, увеличена щитовидна жлеза (гуша). Произведените от щитовидната жлеза хормони имат разнообразни функции, свързани с растежа и развитието, метаболизма, мускулатурата и нервната система.

Кои са по-предразположени към заболяванията на щитовидната жлеза

Оказва се, че половото разпределение е в по-голям процент при жените. Предполагаемата причина за това е връзката на щитовидната жлеза с естрогенния рецептор. Въпреки това, никой не е защитен от развитието на този тип заболявания.

Кои са факторите за развитието на този тип заболявания

  • Йоден дефицит – Смята се, че към наши дни, този фактор е преодолян на повечето места;
  • Йонизиращи лъчения – Водещ фактор за възникване на злокачествени заболявания на щитовидната жлеза и на автоимунни тироидни заболявания. Човек може да бъде изложен на йонизиращи лъчения, поради медицински причини, професия, свързана с производствени дейности, електроенергия и др.;
  • Наследственост;
  • Стрес;
  • Токсини от околната среда;
  • И др.

Най-честите оплаквания, които могат да ни насочат към изследване на щитовидната жлеза и хормоните, произвеждани от нея

Симптоматиката на тироидните заболявания варира в зависимост от това дали функцията на жлезата е намалена или повишена.

Най-честите оплаквания при хипертиреоидизъм (повишена фукция на жлезата) са:

- Нервност;

- Отслабване на тегло;

- Сърцебиене;

- Проблеми със зрението

Някои от по-честите симптоми при хипотиреоидизъм (понижена функция на жлезата) са:

- Повишаване на теглото;

- Сънливост;

- Повишена чувствителност към студ;

- Забавени реакции;

- Намален пулс;

- Суха кожа.

Симптоми, при наличието на гуша:

- Натиск, в областта на гърлото;

- По-трудно преглъщане;

- Лека суха кашлица, усилваща се при легнало положение;

- И др.

В много от случаите, изброените симптоми не се усещат от пациента. Важно е да знаете, че само едно от изброените оплаквания, не може да обвърже непременно със щитовидно заболяване!

Диагностика

От особено значение за нормалния контрол на болестта и воденето на нормално качество на живот, е напременната диагноза. От особена важност е тестването на някои клиничнолабораторни показатели, пряко обвързани с функцията на жлезата, сред които са: Свободен тироксин (Т4); Свободен трийодтиронин (Т3); Тиреостимулиращ хормон (TSH); Тиреоглобулинови антитела (ТАТ); Микрозомални антитела (МАТ). Поставянето или отхвърлянето на диагноза, спрямо тези показатели, трябва да стане само според преценката на ендокринолог.

Ендокринологът може да ви посъветва да се подложите още на ултразвуково изследване на щитовидната жлеза.

Лечение

Лечението за този тип ендокринни заболявания е основно медикаментозно. В случаи на хипертиреоидизъм, по преценка на лекаря, терапията може да включва и приема на радиоактивен йод. При лечението на гуша, в повечето случаи са изисква оперативна намеса.