Любовта е най-силното и прекрасно чувство. Оцветява дните ни в ярки краски, дарява радост и вдъхновение. Но за някои това светло усещане се изражда в емоционална зависимост, изпълвайки живота с мъчителни страдания.

На хората в това състояние постоянно ги потиска ревност, тревога, злоба по отношение на партньора. И дори в най-щастливите моменти не ги напуска вътрешното напрежение, страхът от загуба на всичко завинаги.

Как да се научите да живеете пълноценен живот и да се докарате до състояние на психическо разстройство?

При едни стабилни отношения всеки има свой собствен кръг приятели, хобита, лично пространство, възможност за личностен растеж и развитие.

Когато човек се намира в състояние на емоционална зависимост, всички негови мисли и интереси са свързани с партньора?

Оставайки сам, той се чувства психологически дискомфорт, дезориентация, скука, тъй като именно в тази връзка вижда смисълът на своя живот.

Любовната зависимост засяга жените по-често, отколкото мъжете, поради повишената емоционалност и способност да се отдават на чувствата си изцяло.

Психолозите са откроили качествата на хората, които в най-голяма степен са предразположени на подобно състояние.
Ниска самооценка – този фактор се смята най-често за виновник на нездравите отношения.

Човекът с ниска самооценка се бои да пусне партньора, поради страх, че няма да бъде харесан повече от никого и съответно ще прекара живота си в самота.

Липса на обич в детството – децата, лишени от родителска любов, а също и живеещите в непълни или неуспешни семейства, израствайки не знаят как правилно да изградят емоционални отношения със своите партньори.

Неопитност – момчетата и момичетата в юношеството, изпитвайки за първи път мъчителното чувство за емоционална зависимост, я приемат за любов и се стараят да я запазят с всички възможни методи.

Склонност към идеализъм – някои хора смятат, че любовта може да настъпи само веднъж и да продължи през целия останал живот.

За тях прекратяването на отношенията се равнява на провал, те са неспособни да оценят трезво ситуацията и да допуснат започването на нова връзка.

Основният признак на любовната зависимост – пълното разтваряне в партньора и загуба на усещания за собствено аз.

Ако жената е станала жертва на това чувство, животът ѝ става непоносим. Постоянно лошо настроение, стрес и ридание, които отслабват психическото и физическото здраве.

Поради честото нервно пренапрежение възникват грешки в работата, а общуването с приятелки се свежда до оплаквания за нещастна съдба. На мъжете им е още по-тежко, тъй като рядко споделят с околните своите преживявания.

Психолозите открояват особеностите на поведението и най-характерните постъпки на зависимите хора.

Ревност – страх от загуба на обекта на страха кара човек да започне да изпитва мъчителни страдания, когато стане свидетел на обикновен разговор с представител на противоположния пол, поглед или усмивка, предназначени за други хора.

И дори мислите за това причиняват болка.

Преследване – ако отношенията бъдат прекратени или любовта изобщо е била несподелена, то емоционално зависимият човек започва натрапчиво да демонстрира своите чувства, да преследва и да прави сцени.

И е убеден, че постъпва правилно и просто се бори за своето щастие.

Превръщане в жертва – любовта, превърнала се в зависимост, ни лишава от чувство за увереност, за самоуважение, от способността ни да отстояваме своите интереси.

Готовността на всяка цена да се задържи партньора кара емоционално зависимият човек да понася обиди, унижения и по този начин още повече да го отблъсква.