В наши дни, проблемите с кожата са доста често срещани. Лечението им обикновено е трудно, но медицината, в тази сфера, е отбелязала голям напредък и предлага различни варианти за терапия.

Важно е обаче, да предприемаме навременни мерки срещу възникналите проблеми по кожата и да знаем кога да се обърнем към дерматолог. Едно често срещано патологично състояние, засягащо кожата е розацеята.

Какво представлява розацеята

Розацея е хронично кожно заболяване, характеризиращо се, най-вече, с появата на малки червени, гнойни пъпки по кожата. Розацеята протича на епизоди, които могат да продължат седмици или месеци, след което да изчезнат отново.

Видове розацея и тяхната симптоматика

Розацеята се дели на 4 подтипа:

 • Еритемотелеангиектатична – Изразява се със зачервяване в центъра на лицето и поява на видими кръвоносни съдове. Наблюдава се подуване на кожата и парене. Усеща се сухота и чувствителност ;
 • Папуло-пустулозна – Засяга по-често жени на средна възраст. Наблюдават се обриви, наподобяващи акне. Кожата е мазна и чувствителна и по нея се различават разширени кръвоносни съдове;
 • Ринофима – Засяга по-често мъже и се среща рядко. Свързана е с удебеляване на кожата в областта на носа, разширени пори и неравна текстура на кожата;
 • Очна розацея – Зачервяванията и обривите са в областта на очите. Има усещане за песъчинки в очите, зрението се намалява и има изявено чувствителност към светлина.

На какво може да се дължи

Розацеята може да е комбинация от много фактори, но конкретна причина не е открита, все още. Възможно е да се дължи на:

 • Чревна бактерия – Helicobacter pylori;
 • Повишени нива на протеина кателицидин;
 • Наличие на демодекс (фоликуларен кърлеж), който носи бактерията Bacillus oleronius.

Кои са рисковите фактори

По принцип, появата на розацея не се свързва с начина на живот и навиците на човек, но е установено, че някои вредни навици и условията, при които пребиваваме, могат да усложнят вече възникналото заболяване.

Дерматолозите препоръчват на страдащите от розацея да избягват пикантните и горещи храни, приема на голямо количество алкохол, сауните и парните бани в СПА центровете. Смята се, че рязката смяна на температурите и силните ветрове също влошават състоянието.

Други фактори, които могат да „активират“ епизод на розацея са: интензивно физическо натоварване, приема на някои лекарства срещу високо кръвно налягане, силна слънчева светлина, стрес.

Съществуват и предразполагащи фактори, които не зависят от човека:

 • Възраст между 30 и 50 години;
 • Светла кожа и сини очи;
 • Женски пол;
 • Скандинавски гени.

Лечение

Розацеята обикновено се третира с медикаменти, които са строго индивидуални според вида и тежестта на розацеята. Към терапията спадат и различни процедури, като: пилинги, лазерни процедури, микродермабразио и др.